May 19, 2024
Δισκογραφία 2001-2005

Δρόμος Συγκρότημα Μπουζουκιών

  • June 9, 2004
  • 1 min read
Δρόμος Συγκρότημα Μπουζουκιών

Δρόμος  Συγκρότημα Μπουζουκιών

Download & Streaming Links

Καλοκαίρι 2004 κυκλοφορεί από το Καθρέφτη ήχων αληθινών το πρώτο φερώνυμο CD του συγκροτήματος μπουζουκιών Δρόμος.

Σε μια εποχή που ο ρόλος του μπουζουκιού αλλά και του ρεπερτορίου που το ακολουθεί δεν βρίσκονται και στην καλλίτερη τους φάση, συγκροτήματα σαν κι αυτό υπερασπίζονται μία ισχυρή παράδοση που « μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει».

Τα μέλη του συγκροτήματος ΔΡΟΜΟΣ ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από 3 χρόνια και ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλοι τους είχαν παρουσία στο πάλκο και σε ορχήστρες και παίζουν και τραγουδούν μοναδικά. Νέοι σε ηλικία αλλά πολύ ξεχωριστοί και αξιόλογοι με γνώση και άποψη για αυτό που κάνουν παρουσιάζουν το ρεπερτόριό τους με ρεμπέτικα, λαϊκά και νεότερα τραγούδια με πρωταγωνιστές τα μπουζούκια. Σε αυτό το πρώτο τους CD περιέχονται επανεκτελέσεις από τραγούδια και οργανικά που πρωτοκυκλοφόρησαν από το 50 ως τις αρχές του 70 που τα παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο. Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε ένα από τα παλαιότερα αλλά και πιο καθιερωμένα στούντιο της Αθήνας στο Polysound, από το Γιώργο Καρυώτη, και στο μεγαλύτερό τους μέρος τους σύγχρονες (όλη η ορχήστρα μαζί) σε μια προσπάθεια παρουσίασης αυθεντικού ήχου μπουζουκιών.

Ο δίσκος αυτός είναι ένα ξεχωριστό δείγμα της μουσικής που αντιπροσωπεύει και θα ικανοποιήσει σίγουρα όλους τους φίλους του ρεμπέτικου, του λαϊκού τραγουδιού και του μπουζουκιού. Η έκδοσή συνοδεύεται από 20σέλιδο τρίγλωσσο (ελληνικά γαλλικά αγγλικά) φυλλάδιο με πληροφορίες και φωτογραφίες

Το συγκρότημα ΔΡΟΜΟΣ αποτελούν οι:

Γρηγόρης Βασίλας μπουζούκι και τραγούδι
Γιάννης Παπαβασιλείου μπουζούκι και τραγούδι
Νώε Ζαφειρίδης μπουζούκι κλασική κιθάρα και τραγούδι
Χρήστος Μανιφάβας κιθάρα και τραγούδι
Γιάννης Ζερβίδης πιάνο
Τάκης Φραγκούς μπάσο
Δήμητρα Κωστάκη τραγούδι

 

Τελειώνουμε αυτή την πρώτη παρουσίαση με ένα κείμενο του μουσικού και δημοσιογράφου Γιώργου Κοντογιάννη (εκδότη του περιoδικού Λαϊκό τραγούδι) φίλου του συγκροτήματος που συνοδεύει την έκδοση του CD.

ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Αποτελεί μια περίεργη αντίφαση το ότι στις μέρες μας, ενώ υπάρχουν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εποχή σολίστες του μπουζουκιού, ο ρόλος του οργάνου αυτού υποβαθμίζεται, τόσο στη δισκογραφία όσο και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα.

Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο ότι – αργά ή γρήγορα – θα οδηγούσε σε μια αντίδραση από την πλευρά των μπουζουξήδων, ιδίως εκείνων που διαθέτουν και μια μουσική μόρφωση, ευρύτερη καλλιέργεια και επαγγελματική αναγνώριση. Και προπαντός αγαπούν το μπουζούκι και το μοναδικό ήχο του, που κυριάρχησε στην ελληνική μουσική περισσότερα από 70 χρόνια.

Μια αναμενόμενη και φυσιολογική αντίδραση στην υποτίμηση του μπουζουκιού είναι η απόφαση των μελών του συγκροτήματος «Δρόμος» να συγκροτήσουν τη δική τους μουσική ομάδα και να παίζουν τα κομμάτια που αγαπούν, αρνούμενοι να σπαταλήσουν το ταλέντο τους εξυπηρετώντας τις ανάγκες της μουσικής βιομηχανίας και τις φιλοδοξίες των διάσημων τραγουδιστών.
Οι νέοι και εξαιρετικοί μουσικοί του «Δρόμου» στις ηχογραφήσεις του πρώτου τους δίσκου, δείχνουν όχι μόνο την αγάπη, τη γνώση και την απόφασή τους να συνδεθούν με την ουσιαστική μουσική μας παράδοση, αλλά και την διάθεσή τους να συμβάλουν στην διεκδίκηση ζωτικού χώρου για το λαϊκό τραγούδι και την συνέχισή του.
Γιώργος Ι. Κοντογιάννης

Υ.Γ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το μπουζούκι δεν είναι απλώς ένα από τα πολλά όργανα της λαϊκής ορχήστρας. Ο ρόλος του υπήρξε ηγεμονικός και καθοριστικός στην δημιουργία όλου του νεότερου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Σχεδόν το σύνολο των συνθετών ήταν και σημαντικοί μπουζουξήδες. Με το μπουζούκι έγραψαν τα τραγούδια τους, έπαιξαν τα θαυμάσια ταξίμια και τις περίτεχνες εισαγωγές, με αποτέλεσμα να ταυτισθεί η έννοια του λαϊκού τραγουδιού με το συγκεκριμένο αυτό όργανο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ CD

1.TΑΤΑΥΛΙΑΝΟ (Παραδοσιακό)
2.ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (Παραδοσιακό)
3.ΦΑΝΤΑΣΙΑ (Βασίλη Τσιτσάνη)
4.ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ( Γεράσιμου Κλουβάτου – Χαράλαμπου Βασιλειάδη)
5.ΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ (Μανώλη Χιώτη – Χρήστου Κολοκοτρώνη)
6.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ (Απόστολου Καλδάρα – Ευτυχία Παπαγιανοπούλου)
7.ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΑΝΘΡΩΠΟ (Βασίλη Τσιτσάνη – Κώστα Βίρβου)
8.ΧΑΣΑΠΙΚΟΣ (Γιώργου Τσιμπίδη)
9.Ο ΠΟΝΟΣ ΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΗΣΕ (Γιώργου Μητσάκη – Θόδωρου Δερβενιώτη)
10.ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΝΑ ΓΛΕΝΤΑΣ (Κώστα Σκαρβέλη)
11.ΜΠΕΓΛΕΡΙ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ (Δημήτρη Ευσταθίου)
12. ΑΠΤΑΛΙΚΟ (Απόστολου Καλδάρα)
13.ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΔΕΙΛΙ (Γιώργου Μητσάκη)
14.ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕΣ ΓΙΑΤΙ (Στέλιου Κηρομύτη – Κώστα Μάνεση)
15.ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (Σταύρου Ξαρχάκου)
16.ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ (Γιώργου Ζαμπέτα – Δημήτρη Χριστοδούλου)
17.ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΟΡΑ (Παραδοσιακό)

 

Παράλληλα κυκλοφορεί και η ορχηστρική έκδοση των τραγουδιών

Download & Streaming Links

https://orcd.co/dromos_instrumental

 

Youtube Play Lists

About Author

music mirror

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror