May 18, 2024
Δισκογραφία 2001-2005

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ – Παρα – Μύθοι «Μαργεντίνη»

  • January 8, 2005
  • 1 min read
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ – Παρα – Μύθοι «Μαργεντίνη»

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ – Παρα-Μύθοι «Μαργεντίνη»
Μουσικές και τραγούδια από την παράσταση του Θεάτρου Στοά
Κείμενα – στίχοι τραγουδιών Μαρία Κυριάκη
Αφήγηση Θανάσης Παπαγεωργίου

 

 

Download & Streaming Links https://orcd.co/tzortzis_margentini

 

 

 

Ο Καθρέφτης παρουσιάζει το CD με τραγούδια και μουσικές του Γιώργου Τζώρτζη, σε διαφορετικό ύφος από αυτό που μας είχε μέχρι τώρα συνηθίσει από την πορεία του μέσα στο τραγούδι, τους δίσκους και τις βραδινές του εμφανίσεις. Σε ρόλο δημιουργού και παράλληλα τραγουδιστή έντυσε με μουσικές και τραγούδια την παράσταση «Μαργεντίνη», που έγραψε η Μαρία Κυριάκη και σκηνοθέτησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου με περιεχόμενο διασκευές από ελληνικά παραμύθια του 18 αιώνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια συρραφή έξη ελληνικών, μεσαιωνικών και κυπριακών παραμυθιών, με βασικό άξονα τον έρωτα δύο νέων, που η μοίρα τους καθορίζεται από τις τρεις Μοίρες, Κλωθώ, Λάχεσι και Άτροπο, που εξουσιάζουν τα πεπρωμένα των ανθρώπων.

Ο Γιώργος Τζώρτζης γράφει για την δουλειά του αυτή στο ένθετο φυλλάδιο που συνοδεύει το CD : «Το 1994-95 μου ζητήθηκε να μελοποιήσω τραγούδια και να φτιάξω μουσικές για ένα θεατρικό έργο που αφορούσε οκτώ ελληνικά παραμύθια του 18ου αιώνα, καταγραμμένα από τον αυστριακό περιηγητή στην Ελλάδα Johan Georg von Hahn. Αυτά συνέθεσε σε μια θεατρική παράσταση η Μαρία Κυριάκη. Για διάφορους λόγους δεν στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθεί αυτό τότε, αλλά φέτος, 2004-5, στο θέατρο Στοά και σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου. Όσο για τη μουσική των παραμυθιών, τα λόγια περιττά Για τον τρόπο όμως, έχω να πω πως με ανάγκασαν να αναβαπτιστώ μεσ’ τις βαθιές μου ξεχασμένες μνήμες! Ευχαριστώ τους προγόνους μας που κατορθώνουν ακόμα στις μέρες μας να συγκινούν, παραμένοντας καταφύγιο αισθημάτων και νοημάτων!»

Οι άνθρωποι της Στοάς συνειδητά αποφάσισαν να παρουσιάσουν μια ιστορία που μοιάζει παραμυθένια, σε μια εποχή όπου όλα ανήκουν σε μια πεζότητα, όπου η έλλειψη ποίησης πάει να γίνει κανόνας και τη θέση της έχει πάρει ο στεγνός υπολογισμός, η ισοπέδωση των αξιών και η απουσία της φαντασίας. Η «Μαργεντίνη» δεν ανεβαίνει για τα παιδιά αλλά για τους μεγάλους.

Η μουσική του Γ. Τζώρτζη ξεχωριστή και φιλική ταυτόχρονα ταιριάζει με την ατμόσφαιρα των παραμυθιών και μας ταξιδεύει στις ιστορίες τους μοναδικά. Τα παραδοσιακά και λαϊκά όργανα χρωματίζουν τους ήχους τα κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών.

Η Μαργεντίνη παρουσιάζεται στο Θέατρο Στοάστου Ζωγράφου σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου, μουσική του Γιώργου Τζώρτζη, σκηνικά και κοστούμια της Λέας Κούση, χορογραφία της Μαρίας Αλβανού και μουσική διδασκαλία της Νένης Ζάππα.. 12 μελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα που αποτελείται από τους μουσικούς: Γιώργο Τζώρτζη (τραγούδι, κιθάρα, μπαγλαμάς, κασέλα), Αντώνη Κουτελιέρη (λαούτο, κιθάρα), Μάρκο Δαμιανό (κρουστά, πνευστά), Γιώργο Κοντογιάννη (λύρα, μαντολίνο). Στην ηχογράφηση στο CD συμμετέχουν και οι Ρομέο Δημήτρης (ακκορντεόν) και Κώστας Δήμου (Κλαρίνο).

Αφηγητής στο CD ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ενώ μαζί με τον Γ. Τζώρτζη τραγουδούν και όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης. Κυκλοφορία Ιανουάριος 2005

 

1.ΤΩΝ ΜΑΣΤΟΡΩΝ Γ.Τζώρτζης-Χορωδία
2.ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ .ΕΜΕΝΗ Ζαχ. Οικονόμου- Ευδ. Σουβατζή- Ν. Χαντζίδου
3.ΜΟΙΡΕΣ Εύα Καμινάρη-Μαρία Αλβανού
4.ΓΟΡΓΑ ΝΑ ΠΑΣ Εύα Καμινάρη-Μαρία Αλβανού
5.ΤΗΣ ΡΗΓΙΣΣΑΣ Σταυρούλα Μανωλοπούλου
6. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «ΟΙ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΕΣ»
7. ΟΙ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΕΣ Ε. Καμινάρη – Μ. Παπαστεφανάκη
8. ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε. Καμινάρη – Μ. Αλβανού – Αντρ. Τζινέρης
9. ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ Γ. Τζώρτζης – Ζ. Οικονόμου – Χορωδία
10. ΜΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΑΣ Γ. Τζώρτζης-Ε. Καμινάρη
11. ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Γ. Τζώρτζης
12. ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΚΟΣΜΟΥ Γ. Τζώρτζης-Ε. Καμινάρη
13. ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Γ. Τζώρτζης-Χορωδία
14. ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ Γ. Τζώρτζης
15. ΣΤΡΑΤΑ ΠΑΛΙΑ Γ. Τζώρτζης
16. ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Γ. Τζώρτζης-Χορωδία
17. ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ Γ. Τζώρτζης

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror