May 8, 2024
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΛΑΜΠΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ, ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  • November 7, 2023
  • 1 min read
ΛΑΜΠΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ, ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 Ο Λάμπης Ξυλούρης είναι 32 χρονών και φτιάχνει μουσική από 17 χρονών, περίπου, κατάγεται από μουσική οικογένεια, παίζει μαντολίνο, λαούτο, δωδεκάχορδο λαούτο, μπουλγαρί  σάζι ούτι κ.α. Έχει ταξιδέψει κι έχει παίξει σε συναυλίες και σε χορούς σε πολλά μέρη του κόσμου παρουσιάζοντας μουσική σε ελληνικό και διεθνές κοινό. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ονομάζεται το CD του Λάμπη Ξυλούρη που κυκλοφορεί από τον Νοέμβρη του 2001.

  Συνεχιστής της μουσικής παράδοσης της Κρήτης και της μουσικής οικογένειας από την οποία προέρχεται με τον δίσκο αυτό κάνει την αρχή σαν δημιουργός.

  Η μουσική του CD ακούγεται από παραδοσιακά όργανα αν και προτείνει ένα άκουσμα πρωτότυπο με στοιχεία παραδοσιακά και οικουμενικά.

 Σε αυτήν την πρώτη του παρουσία ο Λ. Ξυλούρης έχει την ανάγκη να προσδιορίσει την θέση του μέσα στην μουσική πολυχρωμία της εποχής μας, τη θέση της μουσικής του μέσα στην σημερινή κοινωνία και στην συνήχηση των οργάνων.

 Στην ηχογράφηση διακρίνουμε στοιχεία παραδοσιακής και ελεύθερης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.

 Οι μουσικοί αυτοσχεδίασαν προσφέροντας ο καθένας τον προσωπικό του χαρακτήρα σε μια αρμονική μουσική ζωγραφιά. Τα κομμάτια είναι οργανικά, εκτός από ένα, και προσπαθούν να δώσουν μια πιο οικουμενική εικόνα για το τι σημαίνει μουσική κάνοντας ένα πείραμα με την δημιουργία ήχων με διάφορους τρόπους και την παραγωγή αυτών.

 Στο CD συνεργάσθηκαν εκτός από τον Λάμπη Ξυλούρη λαούτο, λάφτα, μπουλγαρί, ταμπούρ, γιαλί ταμπούρ, σάζι και ακουστική κιθάρα ο Χρήστος Τσιαμούλης ούτι νέυ και μαντολίνο, Αντώνης Απέργης κανονάκι και ούτι, ο Αλέκος Σταματόπουλος κρουστά και ο Κώστας Στρατηγόπουλος κιθάρα και φωνητικά που έκανε και την ηχογράφηση

 Η έκδοση του CD συνοδεύεται από φωτογραφίες που ο Λάμπης Ξυλούρης έχει τραβήξει σε διάφορα μέρη της Κρήτης και όπως γράφει: «ο άνθρωπος ζυμώθηκε πριν γεννηθεί έτσι κι ο κόσμος γεννήθηκε από την απουσία του»

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror