April 24, 2024
Δισκογραφία 2006-2010 ΜΟΥΣΙΚΗ Ψηφιακές Κυκλοφορίες

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – DROM

  • February 8, 2024
  • 1 min read
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – DROM

 

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – DROM

Κυκλοφορεί το CD της Νικολέττας Αναστασίου DROM

Περιεχόμενό του δίσκου τραγούδια των τσιγγάνων της Ευρώπης που διάλεξε διασκεύασε και τραγούδησε με δικά της λόγια και τα ηχογράφησε με το συγκρότημα “ΜΕΛΩΔΟΙ”

 

 

 Download & Streaming Links https://orcd.co/nikoletta_anastasiou_drom

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

DROM στη γλώσσα των τσιγγάνων σημαίνει δρόμος, πορεία, απεραντοσύνη. Αυτόν τον τίτλο έχει το CD της Νικολέττας Αναστασίου που μας συστήνεται σαν τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Mιά έκδοση που κυκλοφορεί από τον “Καθρέφτη ήχων αληθινών”

Η τραγουδοποιός επέλεξε και διασκεύασε δέκα τραγούδια των τσιγγάνων της Ευρώπης (παραδοσιακά αλλά και σύγχρονων τσιγγάνων δημιουργών καθώς και τραγούδια που ακούστηκαν σε ταινίες με θέμα τους τσιγγάνους) προσαρμόζοντας στίχους στη δική μας γλώσσα. Ο δίσκος τελειώνει μένα τραγούδι σε δική της μουσική.

Οι στίχοι της Νικολέττας Αναστασίου δεν είναι μεταφράσεις, αλλά ούτε και θεματολογικά έχουν κάποια σχέση με τους στίχους των πρωτότυπων τραγουδιών. Κάποια είναι αφηγηματικά, «παραμυθοτράγουδα» όπως «ο Σπόρος» που ήθελε να γίνει δάσος…, «Η Σταχτοπούτα που δεν έχασε το γοβάκι της…» και «Το μεσαιωνικό παραμύθι…». Δύο είναι ερωτικά, το «είσαι νερό στην πηγή» και το «ερωτικό γίνε». Τα υπόλοιπα όπως το «αρχίζω αυτή τη στιγμή» και «Καλημέρα» είναι απλά τραγούδια αισιοδοξίας, κάτι σαν φωτεινές ταμπέλες που σου δείχνουν δρόμο σε στιγμές «σύγχυσης».

Ακούγοντάς τα αποκτά κανείς μία θετική διάθεση. Προσφέρονται για πολλαπλές ακροάσεις αφού κάθε φορά ανακαλύπτεις νέες εικόνες μέσα από τους στίχους και τις μουσικές, σε διαφορετικές στιγμές και χώρους. Αντίθετα στο ρεύμα της εποχής προτείνουν ένα δικό τους ηχητικό και θεματικό αποτέλεσμα.

Παίζει το συγκρότημα των ΜΕΛΩΔΩΝ που το αποτελούν: η Jaime Smith στο βιολί, ο Κώστας Βαβίτσας στην κιθάρα, ο Βασίλης Ζιάκας στο ακορντεόν και ο Γιώργος Φασόλης στα κρουστά. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν ο Κλέαρχος Κορκόβελος παίζοντας τσιγγάνικο σαντούρι και Νίκος Χριστόπουλος καχόν.

Τραγουδάει η Νικολέττα Αναστασίου, εκτός από τη Σταχτοπούτα που είναι μωσαϊκό οχτώ γυναικείων φωνών και μιας αντρικής του Κώστα Βαβίτσα (κιθαριστή των Μελωδών) και των Νάνσυ Κουβαράκου, Αναστασία Δουλφή (Encardia), Ευαγγελία Τσιάρα, Lamia Bediui, Άννα Σοπιάδου, Ηρώ Σαΐα, Κοραλία Αλιφραγκή, Μαρία Σπυροπούλου που συμμετέχουν φιλικά.

Τα τραγούδια αυτά αποτελούν μέρος μιας παράστασης τραγουδιών που παίχτηκε ζωντανά για δύο χρόνια. Δοκιμάστηκαν και ολοκληρώθηκαν ενώπιον κοινού σαν τον παλιό καλό καιρό, και έπειτα ηχογραφήθηκαν και εκδόθηκαν στο CD.

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα πολυσέλιδο εικαστικό ένθετο που περιέχει διαλογιστικά κολάζ που φιάχτηκαν με τους πίνακες της Σάντυς Σιέμπου της Κατερίνας Βαρβαρέσσου και Νότας Σχοινά.

 

Νικολέττα Αναστασίου «Αυτοβιογραφικό»:
Γεννήθηκα στην Ήπειρο. Έμαθα να τραγουδάω στην ανοιχτή θάλασσα και στους αγρούς και έτσι συνεχίζω να ασκούμαι. Σπούδασα κοινωνική εργασία, θέατρο και τραγούδι. Μελετάω τραγούδια και φωνές ‘ρίζας’, από την Ελλάδα και τον κόσμο, και την προσωδία της αρχαίας τραγωδίας. Φτιάχνω τραγούδια, μουσικές παραστάσεις, παραμύθια. Ειδικότητα και αδυναμία μου, η κατασκευή μουσικών παραστάσεων για φυσικούς χώρους. Όπως ο μύθος της Δρογγαράτης, που φτιάχτηκε ειδικά για ένα μεγάλο σπήλαιο της Κεφαλονιάς. Υπήρξα μαθήτρια του Α. Ρέτσου στην προσωδία, του Σ. Κραουνάκη στο μουσικό θέατρο, του Φοίβου Ταξιάρχη στην ανάγνωση, της Δ. Σαμίου στο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι , και των ρεμπέτικων πάλκων.

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΣΚΟΥ

ΚΩΔ ΔΙΣΚΟΥ Κ137


DROM ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
01. ΜΕΡΕΣ 4:08
(βασισμένο στο τραγούδι Que Son Moise Espinas)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

02.ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ 3:20
(βασισμένο σε παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι από τη Ρωσία)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

03.ΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΝΕ 3:58
(βασισμένο σε παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι από την Τρανσυλβανία)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

04. ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ 4:45
(βασισμένο στο τραγούδι gipsy song του Vlatko Stefanofski.
Από την ταινία Gipsy Magic)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

05. Η ΦΛΟΓΑ 2:55
(βασισμένο σε παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι από την Ουγγαρία)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

06. ΕΙΣΑΙ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ 5:19
(βασισμένο στο τραγούδι Nora Luka του Tony Gatlif από την ταινία Ganjo Dilo)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

07. ΚΑΛΗΜΕΡΑ 3:10
(βασισμένο σε παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι από την Ουγγαρία)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

08.Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΑΣΟΣ 3:37
(βασισμένο σε παραδοσιακή τσιγγάνικη μελωδία από την Ουγγαρία)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

09.ΠΑΩ ΕΓΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΟΥ 3:40
(βασισμένο σε τσιγγάνικο τραγούδι από την Ουγγαρία)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

10.ΖΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΤΩΡΑ 4:22
(βασισμένο σε παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι από την Ουγγαρία)
Στίχοι Νικολέττα Αναστασίου

11ΑΡΧΙΖΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ 1:50
(μουσική-στίχοι : Νικολέττα Αναστασίου)

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror