May 19, 2024
rock Δισκογραφία 2006-2010 ΜΟΥΣΙΚΗ

Αλέξανδρος Μολφέσης, Ταξίδι στ’ αστέρια (Space Rock Opera)

  • October 25, 2008
  • 1 min read
Αλέξανδρος Μολφέσης, Ταξίδι στ’ αστέρια (Space Rock Opera)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΛΦΕΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤ’ ΑΣΤΕΡΙΑ
SPACE ROCK OPERA
Download & Streaming Links

Όταν προτοείδα το «μαυρόασπρο» Ταξίδι στ’ Αστέρια στην Ελληνική τηλεόραση το 1970 , σε ηλικία 10 ετών, ένοιωσα τη ζωή μου να αλλάζει για πάντα. Βέβαια , τότε ήμουν πολύ μικρός για να καταλάβω ότι επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από …Επιστημονική φαντασία.

Το Star Trek , που πρωτοπροβλήθηκε στην Αμερικανή τηλεόραση το φθινόπωρο του 1966 , θεωρείται ως η μακροβιότερη και σημαντικότερη «σειρά» όλων των εποχών. Θεωρήθηκε δε ότι απευθύνεται , σε «σκεπτόμενους» θεατές , με όσα θετικά ή αρνητικά συνεπάγεται αυτό.

 

Έξι τηλεοπτικές σειρές (συνολικά 29 σαιζόν), 11 κινηματογραφικές ταινίες , εκατοντάδες βιβλία , δίσκοι, DVD, ετήσια συνέδρια , τηλεοπτικά αφιερώματα , εκατομμύρια οργανωμένοι fan σε όλο τον πλανήτη και μια απέραντη ποικιλία προϊόντων ( παιχνίδια , κούκλες, σκεύη, ρούχα, μοντέλα διαστημοπλοίων και ότι άλλο βάλει ο νους) που έχουν αποφέρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην Paramount και στις βιομηχανίες που παράγουν εδώ και 42 χρόνια τα «αναμνηστικά» των ονείρων μας. 

 

Πάνω από όλα όμως το STAR TREK δημιούργησε παιδεία , ήθος και μια τέτοια μυθολογία που στο μυαλό πολλών ανθρώπων πήρε διάσταση αληθινής Ιστορίας.
Της Ιστορίας του μέλλοντος μας. Ενός καλύτερου μέλλοντος !Ο δημιουργός του, Gene Roddenberry, μίλησε για έναν κόσμο στον 23

 

ο και 24ο αιώνα, όπου δεν υπάρχει πια πόλεμος, πείνα, δυστυχία, φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.

Έναν κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει πια …χρήμα. Έναν κόσμο , όπου ο άνθρωπος εργάζεται και απασχολείται με το πώς θα βελτιώσει τον εαυτό του. Το διαστημόπλοιο Enterprise αποτελεί ταυτόχρονα μια αλληγορία της Γης. Το πλήρωμα του, αποτελούμενο από Λευκούς, Μαύρους, Κινέζους Αμερικανούς, Ρώσους, ακόμα και ομοσπονδιακούς εξωγήινους , εξερευνά το Γαλαξία σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία.


Η φιλία, η αυτοθυσία, η αξιοπρέπεια , o τεράστιος ρόλος των επιστημών, ο πολιτισμός, ο σεβασμός προς τη ζωή και κάθε μορφή ζωής διαφορετική από τη δική μας, το αν
οιχτό μυαλό σε κάθε νέα πρόκληση του μέλλοντος ή στην απόρριψη παλαιών ιδεών και προκαταλήψεων και γενικότερα πως ό,τι σήμερα μοιάζει «τρελό κι αδιανόητο», αύριο μπορεί να αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα, είναι μερικές από τις διαχρονικές ΑΞΙΕΣ του Star Trek.

Στα 42 χρόνια της συνεχούς παρουσίας του , με πρόσχημα το μέλλον , μίλησε για το παρόν , αλλά και το παρελθόν. Για τους πολέμους , την κοινωνική αδικία , την πολιτική , την αξία και τους αγώνες της επιστήμης, για την εξάρτηση του ανθρώπου από το χρήμα και τις θρησκείες, την ανασφάλεια, τη βία, τη δικαιοσύνη, την παράνοια. Αναφέρθηκε στην Ιστορία, τη λογοτεχνία και τις Τέχνες των προηγούμενων αιώνων, στις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να «δει» και να ψάξει πιο πέρα, γράφοντας έτσι την Ιστορία ενός αισιόδοξου αύριο, που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε.

 

Το Star Trek , είναι παιδί της εμπνευσμένης και υπέρ-δημιουργικής δεκαετίας του 60’.
Τότε που οι ιδέες έρεαν η μια μετά την άλλη και η φαντασία είχε μεγαλύτερη αξία από το χρήμα. Της δεκαετίας που άνθισε η μουσική, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, που άνθρωπος κατάφερε να φτάσει στη Σελήνη. Τέχνη – Επιστήμη – Ανθρωπισμός και η σύγχρονη Φιλοσοφία για μια καλύτερη ζωή απαλλαγμένη από τους φόβους και τα ταμπού , υψηλού επιπέδου , ποιότητας και στόχων.

Το Star Trek , άλλαξε τον κόσμο !

Το πρώτο Mobile phone το εμπνεύσθηκε ο ιδρυτής της Motorola , όταν είδε τον Kirk να ανοίγει τον , σε σχήμα κινητού , επικοινωνητή του και να λέει … «beam me up Scotty».

 

Οι Αξονικοί και Μαγνητικοί Τομογράφοι, ήταν συνέπεια των scanning devices του γιατρού Mc Coy. Οι συσκευές Προσομοίωσης και οι αίθουσες ολογραμμάτων, που τώρα ξεκινούν να δημιουργούνται, πρωτοεμφανιστήκαν στο Star Trek, πολλά χρόνια πριν.

Αν μια μέρα ο άνθρωπος ανακαλύψει την Ταχύτητα Στρέβλωσης , όλοι θα ξέρουν ποιος την εφεύρε πρώτος.

 

Το «Ταξίδι στ’ αστέρια» είναι αφιερωμένο σε όσους με ενέπνευσαν για μια ζωή γεμάτη χρώματα, αξίες , ανησυχίες, νέες ιδέες, έρευνα, δημιουργία και αγάπη, αλλά και σ’ αυτούς που ποτέ δεν κατάλαβαν το «κόλλημα» μου με τη μαγική δεκαετία του 60 και την αξεπέραστη μέχρι σήμερα προσφορά της.

 

Στον Gene Roddenberry, που έκανε την αρχή – και μας χάρισε την προοπτική ενός αισιόδοξου μέλλοντος. Στο William Shatner που μέσα από τον Captain Kirk , ενσάρκωσε αυτό που όλοι θα θέλαμε να είμαστε …αρχηγοί του καλού αλλά και του κακού εαυτού μας. Σε όλους τους υπόλοιπους δημιουργούς και ήρωες της σειράς , και όλων των σειρών , που επί 42 χρόνια μας θυμίζουν πως πρέπει να έχουμε «μάτια ανοιχτά» και γενναίο νου , για να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Ακόμα , σε όλους τους Trekkie του πλανήτη – και όλων των πλανητών – που ένοιωσαν , με αφορμή το Star Trek , τη ζωή τους να αλλάζει .

Στον Μωυσή Ασέρ, που με εμπιστεύτηκε για ακόμα μια φορά, χαρίζοντας μου άπλετη ελευθερία στη συγγραφή και παραγωγή αυτού του έργου.

 

Στην επόμενη γενιά, την γενιά των παιδιών μου, που ακόμα κι αν δεν προλάβουν να ταξιδέψουν στ αστέρια τους εύχομαι να μπορούν πάντα να ταξιδεύουν μέσα από τις ιστορίες του Star Trek.

Τέλος, στην Κορινα, που μου προσέφερε και μου προσφέρει όλα όσα ονειρεύτηκα και θα μπορούσα να ονειρευτώ, που με εμψύχωσε και με στήριξε στην δημιουργία και ολοκλήρωση αυτού του δίσκου. Της το χρωστώ.

Live Long and Prosper, – Ευημερία και μακροημέρευση.


* στην Κατερίνα Κ., που έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας.

 

Το Star Trek έθεσε ερωτήματα, ελευθέρωσε τη σκέψη μας, διεύρυνε τη φαντασία μας, χάρισε ιδέες για το μέλλον, προσέφερε αισιοδοξία δίχως να αναφέρεται σε κάποια ουτοπία, αλλά στις ανθρώπινες δυνατότητες , μας προσέφερε κουλτούρα.
Τα παιδιά μου , μικρά ακόμα όταν πρωτάρχισαν να το παρακολουθούν, έμαθαν για τον Σαίξπηρ, τους Αρχαίους Έλληνες, την Ελληνική Μυθολογία, τον Αϊνστάιν, τον Χόκινγκ, τον Νεύτωνα, τον Ντα Βίντσι, τους πρώτους τολμηρούς πιλότους της ιστορίας μας, το περιστατικό Ρόσγουελ, την παράνοια των Ναζί, το πώς δημιουργήθηκε η ζωή στον πλανήτη μας και τόσα άλλα , πριν ακόμα τα διδαχθούν η τα ανακαλύψουν από άλλες πηγές.
Αν και το Star Trek είναι δημοφιλές , σε κάθε μεριά του πλανήτη, στην Ελλάδα μόνο η Original σειρά και οι ταινίες υποτιτλίστηκαν στα Ελληνικά και όχι με την καλύτερη μετάφραση.
Οι υπόλοιπες 25 σαιζόν ( Next Generation – Deep Space Nine – Voyager και Enterprise ) κυκλοφόρησαν σε DVD χωρίς Ελληνικούς υπότιτλους , αποκαρδιώνοντας όσους δεν γνωρίζουν άπταιστα κάποια από τις υπόλοιπες 12 γλώσσες στο μενού των υποτίτλων.
Όντες υποχρεωμένοι να βλέπουμε , καθημερινά, όλες αυτές τις σειρές στα Αγγλικά , αναγκαστήκαμε να τα βελτιώσουμε, αποκτώντας έτσι ένα «ανεπίσημο» proficiency in English. Αν λοιπόν μπορούσα να προσθέσω ακόμα κάτι στα όσα μας προσέφερε, θα έλεγα ότι μας έμαθε και καλύτερα Αγγ

 

λικά !
Σε κάθε περίπτωση το Star Trek μας ωφέλησε, μας ταξίδεψε, μας επιμόρφωσε, μας καλλιέργησε, μας έκανε πιο πλούσιους σε γνώση και πολιτισμό.

Εύχομαι , όλοι να έχουμε ….Μάτια Ανοιχτά !!
Αλέξανδρος Μολφέσης – Οκτώβριος 2008

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤ’ ΑΣΤΕΡΙΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυκλοφορεί από τον Καθρέφτη σε πολυτελή συσκευασία μιά προτότυπη και φιλόδοξη μουσικά και στιχουργικά έκδοση με τίτλο ΤΑΞΙΔΙ ΣΤ’ ΑΣΤΕΡΙΑ. Μιά Space Rock Opera που αντλεί την μυθολογία της από τη τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Οι Rock όπερες είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο στην παγκόσμια δισκογραφία, πόσο μάλλον στην Ελληνική. Να όμως, που ο Αλέξανδρος Μολφεσης έσπασε τον κανόνα, παρουσιάζοντας μια Space Rock Opera, που όμοια της δεν έχει ποτέ ως τώρα εκδοθεί παγκοσμίως.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ CD

Μουσική – Στίχοι – Ενορχήστρωση : Αλέξανδρος Μολφέσης
Τραγουδούν :
Αλέξανδρος Μολφέσης
Γιώργος Μούτσιος
Κορίνα Μουστάκα
Μωυσής Ασέρ
Πάρις Γκαγκαδέλης
Ραφαήλ Μολφέσης
Γιώργης Χριστοδούλου

οι TRUTH :
Κωσταντίνα Τζαβάρα
Αθηνά Μεφαλέ
Νίκος Αδαμόπουλος
Χρήστος Αποστολόπουλος

Συμμετέχουν οι Ηθοποιοί :
Ζωή Ρηγοπούλου
Νέστορας Κοψιδάς

Κιθάρες , Synthesizers , φωνητικά , Sample drums : Αλέξανδρος Μολφέσης
Φωνητικά : Κωνσταντίνα Τζαβάρα
Φωνητικά : Κασσάνδρα Μολφέση
Solo Κιθάρες : Αλέξανδρος Μολφέσης – Χάρης Καπελιαρής – Δημήτρης Γυπαράκης
Ντέφι / φωνές : Νίκος Αδαμόπουλος

Star Trek effects και : Ρωμανός Μολφέσης

Στίχοι στο «Ανδροειδές» : Κορίνα Μουστάκα

Παραγωγή : Αλέξανδρος Μολφέσης
Επιμέλεια Κειμένων : Κορίνα Μουστάκα
Ηχογράφηση : Studio AM 2400 / 2007-2008
Mastering : FABEL – Χρυσανθόπουλος
Φωτογραφίες : Κασσάνδρα Μολφέση – Νίνα Μπάκα
Artwork Εξωφύλλου : Εργον Γραφικές Τέχνες

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

K165A KAI K165B
Τίτλος : ΤΑΞΙΔΙ ΣΤ ΑΣΤΕΡΙΑ
Στίχοι – Μουσική – Εκτέλεση : Αλέξανδρος Μολφέσης

K165A CD 1
1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ – 2.15
2.ΤΟ ΡΑΠ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ – 2.13
3.αφήγηση – 1.45
4.ΣΤΑΘΜΟΣ 9 – 4.02
5.ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ – 2.33
6.ΣΤΟ ΜΠΑΡ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 3 – 2.55
7.αφήγηση – 0.15
8.ΙΜΟ – 3.17
9.αφήγηση – 0.23
10.ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΗ 4 ( Αστρική Ιστορία ) – 4.44 – από album “21 χρόνια μετά”
11.Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ANDORIAN ( Οργανικό ) – 1.05
12.Ο ΑΛΤΗΣ – 4.01
13.REPLICATOR – 2.22
14.Το ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ SPOK – 4.00
15.αφήγηση – 1.00
16.ΤΟ ΑΝΔΡΟΕΙΔΕΣ – 1.13
17.ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ SCOTTY – 3.29
18.αφήγηση – 0.33
19.ΧΡΟΝΟ – BLUES – 3.30
20.HIGS – 2.18
21.αφήγηση – 0.43
22.ΤΕΡΑΤΑ – 2.31
23.ΦΕΥΓΩ – 3.36
24.αφήγηση – 0.56
25.HOLODECK – 2.20

K165B CD2
26.ΥΔΡΟΒΙΑ & ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗ – ( Οργανικό ) – 0.48
27.Ο ΟΛΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ – 1.20
28.ΟΣΑ ΕΧΑΣΑ – 1.02
29.ΔΙΑΚΟΠΕΣ στον RISA – ( Οργανικό ) – 2.25
30.Ο ΧΡΟΝΟΣ – 2.58 – από album “21 χρόνια μετά”
31.ΤΟ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΚΟ ΣΟΥ ΡΕΛΕ – 2.30
32.ΑΔΕΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ – 0.50
33.ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ Β’ – 3.20 – από album “21 χρόνια μετά”
34.αφήγηση – 0.30
35.ΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΧΕΣ (Space time continuum ) – 3.10
36.ΒΛΑΒΗ – 0.54
37.αφήγηση – 0.52
38.ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ – 2.17
39.ΠΟΛΕΜΟΣ ( Οργανικό ) –1.49
40.3ο ΑΣΤΕΡΙ ΔΕΞΙΑ – 5.28
41.αφήγηση – 0.54
42.2010 – ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ SETI ( Το ταξίδι στ αστέρια ) – 2.26
radio edits
43.ΜΙΑ ΛΕΞΗ – 2.31
44.ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ – 2.28 – από album “ΑΝΤΙΘΕΤΟ”
45.Ο ΧΡΟΝΟΣ – 3.18
46.Ο ΑΛΤΗΣ – 3.53Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ SETI ( Το Ταξίδι στ αστέρια )
47.ΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΧΕΣ – 3.10
48.ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ SETI ( Το ταξίδι στ αστέρια ) – 2.04
49.ΦΕΥΓΩ – 3.36

 

About Author

music mirror

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror