ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΖΟΥΛΟΣ, Το βιολί και η ψυχή της Τζιάς
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ:
ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΖΟΥΛΟΣ, Το βιολί και η ψυχή της Τζιας
«Ο Αντώνης Ζουλός ήτανε από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες, προσωπικότητες της Τζιας του 20ού αιώνα» και «Ό,τι ήτανε ο Καζαντζίδης για την Ελλάδα, ήταν ο Αντωνάκης για τη Τζια.»
Αυτά λένε η Δήμαρχος Κέας Ρένα Βελισσαροπούλου και ο Τζιώτης Νίκος Περδικάρης σε ένα διαδικτυακό αφιέρωμα του Παναγιώτη Βελισσαρόπουλου για τον βιολιστή της Τζιας, Αντώνη Ζουλό (1939-2018), τον «Αντωνάκη».
Πάντα μου άρεσε πιο πολύ ν’ ακούω τους ανθρώπους παρά να μιλάω (ή γράφω) κι όποτε κάτι μέσα μου μ’ έσπρωχνε να το κάνω, το έκανα. Έτσι το καλοκαίρι του 2017 τον παρακάλεσα να μου μιλήσει σ’ ένα κασετοφωνάκι για τη ζωή του και δέχτηκε με χαρά. Στη συνέντευξη αυτή μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, το ξεκίνημα του, τη θητεία του στο Ναυτικό, την καταξίωση του, λέει ιστορίες με πρόσωπα και πράγματα, αναπολεί στιγμές της δουλειάς του και της ζωής του, εκφράζει σκέψεις.
Όταν τελείωσε είχα την αίσθηση ότι είχα στα χέρια μου κάτι πολύτιμο. Ωστόσο, λόγω μεγέθους, δεν μπορούσε ν’ αποτελέσει αυτόνομη έκδοση. Ζήτησα, λοιπόν, από τους δικούς του ανθρώπους να μου μιλήσουν γι’ αυτόν και να μου υποδείξουν σε ποιους άλλους μπορώ ν’ απευθυνθώ. Έτσι γεννήθηκε αυτό το βιβλίο.
Μα ένα βιβλίο για τον άνθρωπο και βιολιστή Ζουλό, τοποθετώντας τον μέσα στο χώρο και τον χρόνο, αναγκαστικά περπατάει και σε άλλα μονοπάτια, αυτά της μουσικής παράδοσης, της νεώτερης ιστορίας του νησιού και των ανθρώπων του, με στοιχεία πολιτισμικά, λαογραφικά, ακόμα και πολιτικά. Αυτό που βγαίνει αβίαστα από όλες τις διηγήσεις, εκτός από τον μαγικό τρόπο που κατάφερνε να οδηγήσει το γλέντι, είναι ο ακέραιος, ατόφιος, τίμιος χαρακτήρας του, που τον έκανε συνολικά αποδεκτό κι ιδιαίτερα αγαπητό μέσα στην κοινωνία του νησιού του, σε βαθμό να έχει μείνει με το χαϊδευτικό του: «Αντωνάκης».
Το βιβλίο αρχίζει με ένα μικρό προλογικό σημείωμα της Δημοσιογράφου – Μουσικού Παραγωγού Δήμητρας Κόχιλα που ασχολείται και προάγει την Ελληνική Παραδοσιακή μουσική.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Αντωνάκη και κατόπιν μιλούν γι’αυτόν οι δικοί του άνθρωποι, η σύζυγος του, η γλυκιά κυρία Μαρία και οι γιοι του Φραγκίσκος και Νίκος.
Μετά μας μιλά για τον Αντώνη και την θέση του στην μουσική Παράδοση και την κοινωνία της Τζιας και άλλες πολλές ιστορίες, ο Παπα Λευτέρης Δεμέναγας (που δεν χρήζει περαιτέρω συστάσεων) και την σκυτάλη παίρνει ο για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Κείων, κ. Λευτέρης Γκρέκας αναδεικνύοντας το ψυχικό μεγαλείο του Αντωνάκη και το πώς είχε γίνει συνδετικός κρίκος των αποδήμων με το νησί. Στη συνέχεια, με ένα κείμενο δικό μου προσπαθώ να ανακεφαλαιώσω όσα άκουσα και κατέγραψα, προσπαθώντας παράλληλα να δώσω απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που λογικά σε ένα τέτοιο πόνημα αναφύονται.
Κλείνει έχοντας σαν επίλογο ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά κείμενο αγάπης της ανηψιάς του, κας Κατερίνας Τούντα.
Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς, όπως και όλους όσους μου επέτρεψαν να δανειστώ κομμάτια από δικά τους πονήματα και αναφέρονται στη βιβλιογραφία.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σταγόνα» του Δημοσθένη Αρναουτάκη, ενός νέου παιδιού, με την υψηλη εποπτεία του φίλου μουσικάνθρωπου Μωυσή Ασέρ του Καθρέφτη Ήχων Αληθινών.
Διανομή εκδόσεις του 21 Αιώνα, τιμή 10 ευρώ