July 25, 2024
cosmsos-guitar-Ο Βασίλης Καναράς γεννήθηκε στο Καρποχώρι Καρδίτσας το 1959. Σπούδασε κιθάρα με τους Γεράσιμο Μηλιαρέση, Γιάννη Ηλιόπουλο, Βαγγέλη Μπουντούνη, Βαγγέλη Ασημακόπουλο και Κώστα Κοτσιώλη (Δίπλωμα Κιθάρας) και θεωρητικά με τον Γιώργο Σιωρά. [Πτυχίο Αρμονίας]
Έλαβε ενεργά μέρος σε πολλά σεμινάρια με καθηγητές όπως οι Jesus Castro-Balbi, Hubert Kappel, Leo Brouwer,Wolfgang Lendle, Roberto Aussel, Abel Carlevaro, Thomas Muller Pering. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει με διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συνέπραξε με τη  Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών [Ηρώδειο-Μέγαρο] καθώς επίσης με την Συμφωνική Ορχήστρα “Νικόλαος Μάντζαρος” με την οποία ερμήνευσε το κονσέρτο για κιθάρα του Ηeιτοr Villa Lobos και το κονσέρτο Andaluz του Joaquin Rodrigo.

Ηχογράφησε με το κουιντέτο “ Έψιλον” τον δίσκο ”των αγγέλων οι κιθάρες” που περιέχει τραγούδια του Χρηστού Νικολόπουλου σε λόγιες μεταγραφές για πέντε κιθάρες. Από το 1987 έως το 2005 δίδαξε ανελλιπώς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας του Βολου. Είναι καθηγητής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης στο Διεθνές Ωδείο και στο Παναρμόνιο Ωδείο. Μαθητές του έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς Κιθάρας έχοντας κερδίσει πάνω από εκατό βραβεία.
To CD αυτό είναι μια μουσική περιήγηση σε πολλές χώρες του κόσμου. Αποφάσισα να μην παίξω τα “καθιερωμένα” του χώρου μου ως κλασσικού κιθαριστή αλλά να κάνω το δικό μου μουσικό ταξίδι. Επέλεξα να συμπεριλάβω κάποια από τα πιο όμορφα κομμάτια παραδοσιακής μουσικής διαφόρων χώρων που είχα παίξει κατά καιρούς. Κομμάτια που για μένα αντιπροσωπεύουν σημαντικές εμπειρίες και αναμνήσεις.
Βασίλης Καναράς / Άνοιξη 2013.
Ευχαριστώ τους αγαπητούς φίλους Γιώργο Στρατάκη, για την δουλειά του στην ηχοληψία, τους συνθέτες Κωστα Χατζοπουλο και Γιαννη Ηλιοπουλο για την παραχωρηση των έργων τους, τους Γιώργο Σιωρά και Πέτρο Πολίτη για τις διασκευές τους και τους Δημήτρη Κοτρωνάκη, Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, Σπύρο Φλουράκη, Γιώργο Μπεχλιβάνογλου, Βασίλη Αραπάκη,Μιλτιάδη Καραίσκο, Μάριο Χριστοδούλου για την με διάφορους τρόπους βοήθεια τους για την ολοκλήρωση αυτού του CD.
κιθαρες: Manuel Contreras – ΓιάννηςΠαλαιοδημόπουλος
ηχογράφηση – Mastering: Power studio, Γιώργος Στρατάκης
φωτογραφηση: Σπύρος Φλουράκης
εξωφυλλα: Γρηγόρης Ηλιόπουλος
 
1. Ελλάδα: Ταξίμι – Χασάπικος Πολίτικος / Διασκευή: Γιώργος Σιωράς
2. Ελλάδα: Ζεϊμπέκικος Το Βουνό / Λουκα Νταραλα Eυαγγελου Πρεκα / Διασκευή: Γιώργος Σιωράς
3. Ρωσία: Priakha (Υφάντρα) / Μikhail Timofeevich Vyssotsky 
4. Ιαπωνία: Sakura (Κερασιά) / Παραλλαγές του Yoquihiro Yokoh 
5. Περού: Virgines del Sol (Παρθένες τουΉλιου) / Jorge Bravo de Rueda Διασκευή: Jesus Castro-Balbi
6. Aργεντινή: Chiquilin de Bachin / Astor Piazzola  Διασκευή: Cacho Tirao
7. Βραζιλία: Valsa semnome / Badden Powel de Akivo
8. Βραζιλία: Samba / Ανώνυμου συνθέτη 
9. Βενεζουέλα: Duermemi Tripon (νανούρισμα) / Otilio Galindez 
10. ΠουέρτοΡίκο: El Coqui / Jose Ignatio Quinton / Διασκευή: Juan Sorroche Fraticelli
11. Η.Π.Α: Summertime / George Gershwin / Διασκευή: JerryWillard
12. Η.Π.Α: Dust in the wind / Kansas / Διασκευή: Βασίλης Καναράς
13. Ισπανία: Tarantas (Fuente y caudal) / Paco de Lucia  
14. Γαλλία: Sous le ciel deParis / Huber Girand Jean Drejak O Hubert Girand / Διασκευή: Βασίλης Καναράς
15. Eλλάδα: Παλαιογενές / Κώστα Χατζόπουλου 
16. Ελλάδα: Finale / Γιάννη Ηλιόπουλου 
17. Ελλάδα: Rachel’s song / Βαγγέλη Παπαθανασίου από την ταινία του Ridley Scott “Blade Runner“./ Διασκευή: Πέτρος Πολίτης
About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror