July 25, 2024
cd labels Δισκογραφία 2006-2010 ΜΟΥΣΙΚΗ

Bossa Nova – Demode Duet (Θ. Αναστασίου – Κ. Καραγιάννης) – 2006

  • February 8, 2024
  • 1 min read

mposa novaΠρόκειται για μια ενότητα 13 τραγουδιών που κοινό παρονομαστή τους έχουν, τον ομώνυμο βραζιλιάνικο ρυθμό. Σε αυτό το CD ο Θόδωρος Αναστασίου εμφανίζεται μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του, μουσικό και ενορχηστρωτή Κώστα Καραγιάννη, το ντουέτο ονομάζεται Demode και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι μοναδικό.

Αν και στις ζωντανές τους εμφανίσεις κυριαρχεί η μουσική πολυρυθμία της bossa nova και του swing , αυτή είναι η πρώτη κοινή δισκογραφική εμφάνισή τους, αφιερωμένη στον συγκεκριμένο ρυθμό που, μαζί με τον ελληνικό στίχο, δημιουργεί ένα πρωτότυπο και ευχάριστο άκουσμα.

Το CD περιέχει γνωστές βραζιλιάνικες bossanova’s (Samba de una nota so – Samba saravah ) διασκευασμένες στα ελληνικά, συνθέσεις του Θόδωρου Αναστασίου, καθώς και ενδιαφέρουσες διασκευές δύο γνωστών ελληνικών τραγουδιών (Καλοκαιράκι – Σπήλιος Μεντής, Τι να πώ – Μάνος Λοίζος – Πυθαγόρας)
Ο δίσκος Bossa Nova , έρχεται να προσθέσει μια νέα για τα ελληνικά δεδομένα-ηχητική προσέγγιση, στον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο της j azz’n’ samba μουσικής. Σ’ αυτό βοηθούν οι ξεχωριστ oi σολίστες που συμμετέχουν δημιουργικά και στις 13 ηχογραφήσεις ο Θόδωρος Αναστασίου στην κλασσική κιθάρα παίζει με ιδιαίτερο τρόπο το n ρυθμό της bossa nova , ο Κώστας Καραγιάννης στα σαξόφωνα (σοπράνο άλτο τενόρο και βαρύτονο) και στο Ακκορτεόν, ο Χρήστος Πολύδωρος στην φυσαρμόνικα, ο Αντώνης Ανδρέου στο τρομπόνι, ο Σταύρος Αγγελίδης στην ηλεκτρική κιθάρα και τέλος ο Σωκράτης Γανιάρης στα κρουστά. Στην φωνή ο Θόδωρος Αναστασίου, ενώ σε δύο τραγούδια συμμετέχουν οι Νάσια Γκόφα και Γιώργης Χριστοδούλου.
Το CD BOSSA NOVA που κυκλοφορεί ο Καθρέφτης- είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και πρωτότυπο γεγονός που ελπίζει να σας έχει συνοδοιπόρους στην μουσική διαδρομή του.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ BOSSA NOVA
Αν κάποιος προσπαθήσει να βρει την ακριβή ημερομηνία γέννησης της Bossa Nova, έχει πολλές προσφορές από την Βραζιλιάνικη μουσική ιστορία. Η πρώτη θα μπορούσε να ήταν όταν ο βραζιλιάνος ιστορικός Lucio Rangel γνώρισε τον Antonio Carlos Jobim στον Vinicious de Moraes σε μπαρ του Rio de Janeiro, πράγμα που οδήγησε τον πρώτο, να γράψει μουσική για το έργο του Vinicious, «Ορφέας». Θα μπορούσε επίσης να είναι, όταν ο Antonio Carlos Jobim ή Tom Jobim όπως τον συναντούμε συχνότερα, κάλεσε τον Alousio de Oliveira, τότε καλλιτεχνικό διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Ondeon- στο σπίτι του για να γνωρίσει κάποιον κιθαρίστα από την Bahia που έπαιζε και τραγουδούσε με έναν διαφορετικό και πρωτόγνωρο τρόπο. Ο κιθαρίστας αυτός ήταν ο Joao Gilberto.

H γέννηση της bossa-nova θα μπορούσε να είναι και η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του Joao Gilberto, όταν ηχογράφησε το τραγούδι “Cancao do amor demais”. Ή ακόμη οι σημειώσεις του Jobim στο δίσκο του “Shega de Saudande” όταν παρουσίασε στο κοινό τον 27χρονο Joao Gilberto σαν ένα κιθαρίστα και τραγουδιστή από την Bahia που έφερε την bossa-nova (το νέο κύμα) στην Βραζιλιάνικη μουσική.

Τέλος μπορούμε να πούμε ότι η γέννησή της επισημοποιήθηκε όταν πρωτοεμφανίσθηκαν μέσα από στίχους του Newton Mentoca και μουσική του Tom Jobim στο τραγούδι “Desafinado” τα λόγια που έλεγαν. «Αυτό είναι bossa-nova και είναι τόσο φυσικό».

Βέβαια η καθαρά ιστορική αναδρομή θα μας οδηγήσει στο 1940 και στον βραζιλιάνο πιανίστα και συνθέτη Augusto Mesquita ο οποίος πρώτος άρχισε να χρησιμοποιεί στις σάμπες του αρμονίες της βορειοαμερικάνικης jazz. Έπειτα εμφανίσθηκε ο κιθαρίστας Garoto που προχώρησε πιο πέρα τις πρώτες ιδέες του Mesquita, καθώς επίσης και ο κιθαρίστας Norival Carlos Teixera που συμμετείχε στο γκρουπ του Garoto που άκουγε στον προφητικό τίτλο Bossa Club.

1. Μονάχα μία νότα – 3.24 – Samba de Uma Nota Só (Tom Jobim & Newton Mendonça) – Στίχοι Θόδωρος Αναστασίου μουσική Α.C. Jobim
2. Σαν να ήταν χτές – 3.16 – Στίχοι – μουσική Θόδωρος Αναστασίου
3. Η σάμπα – 3.57 – Samba saravah ( Baden Powell-Vinicious De Moraes ) – Στίχοι Θόδωρος Αναστασίου – μουσική Baden Powell
4. Μαζί σου ευτυχής (S TOBOY YA SCHASTLIV) – 1.28 – Μουσική Oleg Agafonov
5. Ήρθε η ώρα – 5.21 – Στίχοι – μουσική Θόδωρος Αναστασίου
6. Το παιχνίδι της αγάπης – 3.27 – Στίχοι μουσική Θόδωρος Αναστασίου
τραγούδι-Γιώργης Χριστοδούλου
7. Το ξέρω – 3.43 – Estate (Bruno Martino -Bruno Brighetti) – Στίχοι Θόδωρος Αναστασίου – Μουσική Bruno Martino
8. Δεν έχεις μάθει ν’ αγαπάς – 3.53 – στίχοι-μουσική Θόδωρος Αναστασίου
9. Καλοκαιράκι – 3.46 – στίχοι-μουσική Σπήλιος Μεντής στίχοι Ίκαρος – Διασκευή Θόδωρος Αναστασίου
10. Τι να πω – 4.27 – Στίχοι Πυθαγόρας – Μουσική Μάνος Λοίζος – τραγούδι Νάσια Γκόφα
11. Μόνο λίγο – 3.52 – Στίχοι – μουσική Θόδωρος Αναστασίου
12. Μόνο Για Ένα Καλοκαίρι – 2.02 – Στίχοι μουσική Θόδωρος Αναστασίου
13. Πόσες φορές – 4.36 – Στίχοι-μουσική Θόδωρος Αναστασίου
адреса одесса

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror