May 8, 2024
ΒΙΒΛΙΑ

Δημήτρης Τσακαλίας Τα Χορικά της Σοφίας

  • November 8, 2022
  • 1 min read
Δημήτρης Τσακαλίας Τα Χορικά της Σοφίας

Δημήτρης Τσακαλίας

Τα Χορικά της Σοφίας


“Τα Χορικά της Σοφίας”, νέο βιβλίο του στιχουργού και συγγραφέα Δημήτρη Τσακαλία από τις “Εκδόσεις Καθρέφτης” περιλαμβάνει 38 “ελεύθερα” στιχουργήματα κι ένα αποχαιρετιστήριο καλλίγραμμα στα ίχνη του Απολινέρ Γκιγιόμ.

Η εικονογράφηση έγινε από τον συγγραφέα στο κέντρο τέχνης “Michelangelo” με επιμέλεια της εικαστικού Μαργαρίτας Ράντεβα.

Στοιχειοθεσία του Σταύρου Βεργίδη.

Αν η σοφία εκφράζει αλήθειες με λίγα λόγια, η στιχουργική βρίσκεται κοντά της, ειδικά όταν προσπαθεί να ξεφύγει από τα μέτρα και τις ομοιοκαταληξίες της για να πλησιάσει τη “μητέρα” της ποίηση. Ο στίχος δύσκολα “διαβάζεται”, αφού ανήκει στον προφορικό λόγο και αποτελεί συστατικό του τραγουδιού. Μέσω της μουσικής και της ερμηνείας παράγει συναισθήματα που φτάνουν στο συνειδητό του αποδέκτη με οχήματα εικόνες – αναμνήσεις. Επειδή σχεδόν πάντα ο στιχουργός δημιουργεί πάνω σε μουσική, πραγματική ή φανταστική, “βλέπει” εικόνες διαβάζοντας το έργο του. Εδώ έχουμε μια αποτύπωσή τους. Κάποια από τα έργα έχουν ήδη μελοποιηθεί, τα περισσότερα σημειώθηκαν μισό Αύγουστο και μισό Σεπτέμβριο στην Ικαρία.

Παρουσίαση του βιβλίου τη Δευτέρα 13η Ιουνίου στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44 και Βασ. Ηρακλείου. Έναρξη 8:00 μμ.

Στο χώρο θα λειτουργεί κι έκθεση με τις σελίδες του βιβλίου σε Α3 χαρτόνι επιχρωματισμένες με χρώματα ακουαρέλας.

Στο ξεκίνημα θα μοιραστούν βιβλία στους παρευρισκόμενους, που θα μπορούν και να το αγοράσουν. Ο στιχουργός θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση που θα σηκώνει κουβέντα. Θ’ ακολουθήσει μια συλλογική δημιουργία ενός ακόμα τετράστιχου, ισάξιου των τραγουδοποιημάτων, που μπορεί να μελοποιηθεί, εκεί, επί τόπου από τους μουσικούς της παρέας.

Η βραδιά θα συνεχιστεί μουσικά με τη συμμετοχή του τραγουδοποιού Φίλιππου Πλακιά, ο οποίος με την κιθάρα του θα ερμηνεύσει κάποια ήδη μελοποιημένα στιχοποιήματα του βιβλίου.

Ο Κώστας Γαλίτης θα ερμηνεύσει τραγούδι του σε στίχους που “αναβαθμίστηκαν” σε ποιητικούς και συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο. Θα πει και τραγούδι με συνοδεία του συνθέτη Γιώργου Κομνά που μελοποίησε ποίημα από το βιβλίο λίγο πριν κυκλοφορήσει.

Ένα ακόμα μελοποιημένο ποίημα – έκπληξη από τον τραγουδοποιό Θωμά Φώτη και την κιθάρα του.

Εκτός απροόπτου: (εξαιτίας γυρισμάτων)

Μέρη του βιβλίου θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Νίκος Ορφανός και Ανδρέας Μαριανός

Επικοινωνία info@musicmirror.gr tsak007@gmail.com

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror