May 9, 2024
Δισκογραφία 2006-2010 ΜΟΥΣΙΚΗ Ψηφιακές Κυκλοφορίες

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  • February 8, 2024
  • 1 min read
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ (2006)

Download &Streaming Links https://orcd.co/skordilis_diadromi

Λίγα λόγια για το CD:

Κάλλιο αργά παρά νωρίτερα. Αυτό ίσως ταιριάζει στην περίπτωση του Άγγελου Σκορδίλη και της «διαδρομής» του. Νέα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε μια μακρά διαδρομή 10 και πλέον ετών από την Αίγινα ως την Αθήνα με συμμετοχές από μοναδικούς τραγουδιστές. Ελένη Βιτάλη, Σταύρος Λογαρίδης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Λυμπέρης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Νατάσσα Πρωτοπαπαδάκη, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, Ελένη Βαριά, Εμινέ, Νίκο Κάλαμο, Μάνο Νεόφυτο που τραγούδησε έπαιξε ντράμς άλλα συνεργάσθηκε στην επιμέλεια της παραγωγής και τέλος τον ίδιο τον Άγγελο Σκορδίλη στο τραγούδι και στην κιθάρα. Ας δούμε τι γράφει ο ίδιος στο φυλλάδιο του CD : Πολλές λέξεις για την «διαδρομή» μας…

  Σαν ένα παραμυθένιο ταξίδι η «διαδρομή» ξεκινάει το 1994 από την Αίγινα όπου είχα την τύχη να κατοικώ με την οικογένειά μου για 10 χρόνια! Η γνωριμία μου με την στιχουργό – συγγραφέα Βικτώρια Τράπαλη, οι τόσες ώρες για τόσα χρόνα, μα πιο πολύ ο τρόπος και ο τόπος συνεργασίας, γέννησαν πάνω από 30 τραγούδια. (…) Σήμερα τα τραγούδια αυτά, μαζί με κάποια άλλα, δοκιμάζουν την τύχη τους φτιαγμένα σχεδόν από την αρχή, με την βοήθεια των συνεργατών και πάνω απ’ όλα φίλων: Βικτώρια Τράπαλη: το αναπόφευκτο καλό της υπόθεσης. Χωρίς αυτήν δε θα υπήρχε τίποτα. Ούτε η «διαδρομή», ούτε καν η ανακάλυψη των μουσικών που υπήρχαν μέσα μου κι εγώ αγνοούσα. Και έπαψα να… φοβάμαι τα σκοτάδια, ίδια είναι όλα τα βράδια… Γεωργία Δεληγιαννοπούλου: Κατέθεσε την ψυχή της, κι αυτό από μόνο του είναι ανεκτί-μητο και χρεωστούμενο ζωής. Ελένη Βιτάλη: Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα με την τραγουδίστρια που πρωτόπαιξα κιθάρα στα 16 μου χρόνια. Σταύρος Λογαρίδης: «…η χαρά μας δεν μετριέται με λεφτά…» (Poll) και όχι μόνο. Δεν υπάρχει τρόπος να εκφραστεί η χαρά μου για την συμμετοχή του Σταύρου, του μουσικού, συνθέτη, τραγουδιστή, θρύλου, που με τα τραγούδια του δάκρυσα, ερωτεύθηκα, έμαθα, πολύ πριν ξεκινήσω … «για να’ ρθω απ’ τα δικά μου μέρη»… Βασίλης Λέκκας: Αλλά κι αυτό λίγο είναι; Ο τραγουδιστής που ερμήνευσε Χατζιδάκι και όχι μόνο… να ερμηνεύει σήμερα με απίστευτό τρόπο ένα δικό μου τραγούδι!!! Γιάννης Λυμπέρης: Ό,τι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό για τον Γιάννη, όχι μόνο για την ερμηνεία του στην «Κοντούλα λεμονιά», αλλά και για το ότι δεν έλειψε ούτε λεπτό από όλα τα ηχογραφήματα που κάναμε!!! Γεωργία Γρηγοριάδου: Την ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε τραγουδώντας ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Ξέρω ότι το αγάπησε, και πραγματικά το έσκισε. Νατάσσα Πρωτοπαπαδάκη: Η φίλη – συνεργάτιδά μου τα τελευταία χρόνια «duet» στα live, στολίζει πραγματικά με την φωνή της τα τραγούδια μου και εδώ το «Μαγικό κάστρο». Μάνος Νεόφυτος: Εδώ είναι τα δύσκολα… (.) Το θέμα του εξωφύλλου και των εικόνων φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, ζωγράφος, αγιογράφος, μουσικός (και όχι μόνο), ο άνθρωπος που με πάντρεψε, μα πάνω απ’ όλα παλιόφιλος, κύριος Δημήτρης Βαριάς

Πολλές λέξεις για την «διαδρομή» μας…

Σαν ένα παραμυθένιο ταξίδι η «διαδρομή» ξεκινάει το 1994 από την Αίγινα όπου είχα την τύχη να κατοικώ με την οικογένειά μου για 10 χρόνια! Η γνωριμία μου με την στιχουργό – συγγραφέα Βικτώρια Τράπαλη, οι τόσες ώρες για τόσα χρόνα, μα πιο πολύ ο τρόπος και ο τόπος συνεργασίας, γέννησαν πάνω από 30 τραγούδια. Στην αρχή βοήθησε στις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις ο φίλος Τάσος Φωτοδήμος, αλλά και ο Δημήτρης Τζιμόπουλος. Αργότερα ήρθε στην παρέα μας και η Γεωργία Δεληγιαννοπούλου που αφιέρωσε σε εμάς τον καλύτερο εαυτό της. Και τέλος ήρθε ο Μάνος Νεόφυτος, στα χέρια και στ’ αυτιά του οποίου τα τραγούδια μας όχι μόνο πήραν σάρκα και οστά, αλλά μεγάλωσαν, έφτασαν να γίνουν βρέφη, νήπια και παιδιά που δεν άντεχαν άλλο «κλεισμένα στο σπίτι» και ζητούσαν να βγουν να παίξουν με τα’ άλλα τα «παιδιά» της μουσικής. Έτσι κοντά στο ’98 δημιουργήθηκαν οι «Εταίροι» (Αγγ. Σκορδίλης, Β. Τράπαλη, Γ. Δελη-γιαννοπούλου, Μάνος Νεόφυτος) και ο δίσκος «Σημάδια».
Σήμερα τα τραγούδια αυτά, μαζί με κάποια άλλα, δοκιμάζουν την τύχη τους φτιαγμένα σχεδόν από την αρχή, με την βοήθεια των συνεργατών και πάνω απ’ όλα φίλων: Βικτώρια Τράπαλη: το αναπόφευκτο καλό της υπόθεσης. Χωρίς αυτήν δε θα υπήρχε τίποτα. Ούτε η «διαδρομή», ούτε καν η ανακάλυψη των μουσικών που υπήρχαν μέσα μου κι εγώ αγνοούσα. Και έπαψα να… φοβάμαι τα σκοτάδια, ίδια είναι όλα τα βράδια…

Γεωργία Δεληγιαννοπούλου: Κατέθεσε την ψυχή της, κι αυτό από μόνο του είναι ανεκτί-μητο και χρεωστούμενο ζωής.
Ελένη Βιτάλη: Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα με την τραγουδίστρια που πρωτό-παιξα κιθάρα στα 16 μου χρόνια.
Σταύρος Λογαρίδης: «…η χαρά μας δεν μετριέται με λεφτά…» (Poll) και όχι μόνο. Δεν υπάρχει τρόπος να εκφραστεί η χαρά μου για την συμμετοχή του Σταύρου, του μουσικού, συνθέτη, τραγουδιστή, θρύλου, που με τα τραγούδια του δάκρυσα, ερωτεύθηκα, έμαθα, πολύ πριν ξεκινήσω …«για να’ρθω απ’ τα δικά μου μέρη»…
Βασίλης Λέκκας: Αλλά κι αυτό λίγο είναι; Ο τραγουδιστής που ερμήνευσε Χατζιδάκι και όχι μόνο… να ερμηνεύει σήμερα με απίστευτό τρόπο ένα δικό μου τραγούδι!!!
Γιάννης Λυμπέρης: Ό,τι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό για τον Γιάννη, όχι μόνο για την ερμηνεία του στην «Κοντούλα λεμονιά», αλλά και για το ότι δεν έλειψε ούτε λεπτό από όλα τα ηχογραφήματα που κάναμε!!!
Γεωργία Γρηγοριάδου: Την ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε τραγουδώντας ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Ξέρω ότι το αγάπησε, και πραγματικά το έσκισε.
Νατάσσα Πρωτοπαπαδάκη: Η φίλη – συνεργάτιδά μου τα τελευταία χρόνια «duet» στα live, στολίζει πραγματικά με την φωνή της τα τραγούδια μου και εδώ το «Μαγικό κάστρο».
Μάνος Νεόφυτος: Εδώ είναι τα δύσκολα…Τι λόγια να πω για τον φίλο, αδελφό, συμπαραστάτη, ανυπέρβλητο μουσικό, που δεν είναι απλά ο παραγωγός, αλλά η ψυχή όλου του έργου!
Μάνο σ’ ευχαριστώ, για όλα όσα ξέρεις, μα πιο πολύ για όλα εκείνα που δεν ξέρει για σένα το ευρύ κοινό.
Μωυσής Ασέρ: Μωυσή σ’ ευχαριστώ που πίστεψες, αγκάλιασες και φιλοξένησες την «διαδρομή» και την τοποθέτησες μέσα στον «καθρέφτη» των αληθινών σου ήχων!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους τους συνδημιουργούς αυτού του έργου:
Μάνος Νεόφυτος: τύμπανα σε όλα, εκτός των 11, 12, 16.
Τάσος Φωτοδήμος: τύμπανα στο 11, ζίλιες – τουμπερλέκι στο 8, ντέφι στα 9, 11.
Δημήτρης Δημητράκας: τύμπανα στο 12.
Βασίλης Αρμάος: τύμπανα στο 16.
Στέλιος Ζαχαρίου: bongos  congas – τυμπάλες στο 1, ζίλιες – ντέφι – ινδικές τάμπλες στο 6, bentir  νταούλι.
Σόλης Μπαρκής: ινδικές τάμπλες στο 10, τουμπερλέκι (το αριστερό) στο 12.
Γιάννης Λυμπέρης: τουμπερλέκι στο 2, δεύτερη φωνή στα 1 και 5.
Δημήτρης Βαριάς: bentir – τουμπερλέκι (το δεξί) στο 12.
Χρήστος Τζώρτζης: μπάσο με και χωρίς τάστα σε όλα εκτός των 1, 10, 12, 16.
Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο με και χωρίς τάστα στα 1, 10, 12.
Ηρακλης Βιζυώτης: μπάσο στο 16.
Ρίτα Στρατηγοπούλου: τσέλο στο 13.
Κώστας Κωσταράκης: πιάνο, Hammond B3 στο 13.
Γιώργης Αραπάκης: φλογέρες, φωνητικά στο 11.
Σπύρος Νεόφυτος: ρυθμική κιθάρα στο 13.
Άγγελος Σκορδίλης: κιθάρες (ηλεκτρικές – ακουστικές – 12χορδες), πλήκτρα, λαούτο (5), μαντολίνο (10), τζουρά (6).
Την κομπανία στο 3 αποτελούν οι:.
Βαγγέλης Μουτσάτσος: τζουρά και μπαγλαμά στο τελείωμα
Γιάννης Στάθης: κιθάρα
Βαγγέλης Ψαρουδάκης: μπαγλαμά
Ενώ στο 15 οι:
Δόμνα Κουντούρη και Γεωργία Δεληγιαννοπούλου: κιθάρες
Μάνος Νεόφυτος: μπαγλαμά με μαντολίνο!
Άγγελος Σκορδίλης: τζουρά
Κοσμάς Μπούλακας: σκρατς βελόνας γραμμογώνου…
Η σοπράνο φωνή που ακούγεται στο 11 είναι της κουμπάρας μου και νονάς του γιού μου Δημήτρη, Ελένης Βαριά. Στο τελείωμα του ίδιου τραγουδιού της Γ. Δεληγιαννοπούλου.
Ο αμανές στο ομότιτλο τραγούδι είναι του ηθοποιού Νίκου Κάλαμου & της Εμινέ από την Τουρκία.

Το θέμα του εξωφύλλου και των εικόνων στα τραγούδια 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11 και 12 φιλο-τέχνησε ο καλλιτέχνης, ζωγράφος, αγιογράφος, μουσικός (και όχι μόνο), ο άνθρωπος που με πάντρεψε, μα πάνω απ’ όλα παλιόφιλος, κύριος Δημήτρης Βαριάς. Την εικόνα στο 6 δημιούργησε η θυγατέρα του Μαρία Βαριά. Τις ζωγραφιές στα 8 και 13 φιλοτέχνησε με μολύβι ο 16χρονος γιός μου Δημήτρης Σκορδίλης και την εικόνα του 10 («Τον κόσμο όλο έχω για σπίτι») ζωγράφισε ο 11χρονος γιός μου Σάββας Σκορδίλης όπως την φαντάστηκε στον δικό του όμορφο και αγνό κόσμο. Σε προσεχείς δουλειές θα παρουσιάσουν και τα μουσικά τους απίστευτα ταλέντα…

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους όσους (άλλοι πιο ενεργά, άλλοι έστω και με μια απλή ακρόαση), ασχολήθηκαν με την δουλειά μου:
Τους Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Γιοκαρίνη, Βάσω Αλλαγιάννη και Λουκιανό Κηλαηδόνη, τους Κώστα Λιάγκα, Νίκο Βοζίκη, Άλκη Βαφιά και Μιχάλη Χάνδακα, τους Αργύρη Ζήλο, Βαγγέλη Ξύδη, Γιάννη Μαρίνη, Κώστα Ιακωβάκη, Κώστα Καλίκα, Κυριακή Αιλιανού, Κώστα Ξυπόλητο, Ελένη Γιαννοπούλου, Μαίρη Δαλάκου, Αλεξάνδρα Βασιλείου και τον Γιάννη Σπάθα.
Τους συμπατριώτες μου θεσσαλονικείς Πάρη Αντωνόπουλο, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καφετζίδη (Τζώτζο), Νίκη Παπαϊωάννου, Γιώργο Πετζίκη, Σταύρο Ρωσσόπουλο, Γιώργο Ματετζόγλου (Ινδιάνο), τον Φώκο, την Αγγελική, την Αρετή και τον Στέφανο.
Τους φίλους Γιάννη, Μάρκο και Γιώργο Σκυριανό, Σοφιανό Βλαστάρη, τον κ.Απόστολο Παπακωνσταντίνου και όλα τα παιδιά της μπακαλοταβέρνας «Ειδικόν», στην Δραπετσώνα.
Τους φίλους μου από την Κρήτη: Αντώνη Μαρινάκη, Μαίρη Βούλγαρη,  τον Γιώργο Τσούπη, και τον Γιώργο Ξανθάκη, τους Πέτρο (Fagotto), Νεκτάριο Ψαρουδάκη, Θεοδόση Βασιλάκη, Λευτέρη Σαρτζετάκη, τα παιδιά του «Μεσόστρατου», Μανούσο και Μανωλιό, τον Θοδωρή (Scorpio), τον Θωμά Βρεττό, τον Νεκτάριο Κουλιζάκη και το «Εν Πλω».
Τους φίλους απ’το “καπηλιό” Μήτσο και Νικόλα στο Νέο Κόσμο.
Τους συνεργάτες στα live μου και πάνω απ’ όλα φίλους από Χανιά: Σταμάτη Ζολινδάκη (και τους “Πληνθέτες”), Κώστα Ζουριδάκη, Πάνο Σούνα, Γρηγόρη Φίλος και τους ντράμερς Λευτέρη και Στράτο. Τον Ευτύχη, τον Γιώργο και τον Πάνο από την Παλαιοχώρα, και τον Γιάννη Αναστασιάδη (Fortuna Sougia beach).
Τους φίλους μου από το Δασκαλειό, Γιώργο Ρώμα, Βαγγέλη Ευαγγελίου και Θανάση Πρίφτη.
Τους Αιγινήτες φίλους Γιάννη Παπαντωνίου, Κώστα Καραγιάννη (Μπαρούτη), Αλέκο Καλαμάρα, Αντώνη Αντωνακόπουλο, Παντελή, Λύδια, Στέφανο, Λίλιαν, Άβετ, τους Μάκη & Νεκτάριο Αγγελοκαστρίτη, Μήτσο Χελιώτη, Βαγγ. Λέκκα, τον Νίκο και τη Νίκη (Αχινός), Πέτρο & Αλκέτα (Ιππόκαμπος), τον Ντίνο και τον Παναγιώτη (Καρούλα).
Την σύζυγό μου Πηνελόπη ευχαριστώ, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, και για το γεγονός ότι για 6 και πλέον χρόνια, ανέχτηκε να μετατραπεί το σαλόνι του σπιτιού μας στην Αίγινα σε στούντιο ηχοληψίας, προβάδικο και γενικώς.. κέντρο διερχομένων μουσικών.
Τέλος, θα θυμάμαι πάντα με αγάπη τους αείμνηστους Παντελή Δεληγιαννίδη, Νένια Γλύπτη και Πάνο Γεραμάνη που ήταν φίλοι και συμπαραστάτες.
Και βέβαια όσο και όπου θα ακούγεται η «διαδρομή» θα συνοδεύει τους αγαπημένους μου γονείς που εδώ και λίγα χρόνια τελείωσαν την δικής τους… διαδρομή…
Καλή ακρόαση, ευχαριστώ,  Άγγελος Σκορδίλης

Σημείωμα: το έργο «Διαδρομή» τελειώνει με το «Καληνύχτα» και την «Cadenza» που αποτελεί και τον επίλογο. Τα bonus tracks «Ήσυχα Σαν…» (με την φωνή μου) και το «Shine on you crazy diamond» των Pink Floyd, που πάντα με συγκλονίζει, μπαίνουν στο CD κατά επιθυμία πολλών φίλων που τα ακούνε στα live μου.
Το τελευταίο είναι γραμμένο το ’95 στην Αίγινα, όταν ακόμη το studio μου ήταν σε πρωτόγονη μορφή. Κρατώ όμως και παρουσιάζω εκείνη την ηχογράφηση, γιατί πιστεύω ότι έχει ψυχή. Έσβησα δε το μέρος της φωνής σεβόμενος την αγγλική γλώσσα (έλληνας γαρ…), εξάλλου η μουσική είναι πανανθρώπινη γλώσσα, για όσους την καταλαβαίνουν…

 


 ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ
 K0691.Διαδρομή 06:18 (Άγγελος Σκορδίλης)
2.Μοίρα μου 05:02 (Σταύρος Λογαρίδης)
3.Ήσυχα σαν… 04:09 (Γεωργία Γρηγοριάδου)
4.Κρυφτό 05:14 (Ελένη Βιτάλη – Άγγελος Σκορδίλης)
5.Μόνα στολίδια 05:20 (Μάνος Νεόφυτος – Γεωργία Δεληγιαννοπούλου)
6.Ικεσία 03:36 (Βασίλης Λέκκας)
7.Κοντούλα λεμονιά 05:02 (Γιάννης Λυμπέρης) (Διασκευή Άγγελος Σκορδίλης, Μάνος Νεόφυτος)
8.Εταίρα 04:18 (Γεωργία Δεληγιαννοπούλου)
9.Αμανές 07:04 (Αγγ. Σκορδίλης – Εμινέ – Νικ Καλαμό)
10.Τον κόσμο όλο έχω για σπίτι 03:36 (Άγγελος Σκορδίλης)
11.Χωρίς Λόγια 03:59 (Άγγ. Σκορδίλης – Ελένη Βαριά – Γ. Δεληγιαννοπούλου)
12.Μαγικό Κάστρο 04:31 (Νατάσσα Πρωτοπαπαδάκη)
13.Καληνύχτα 03:17 (Μάνος Νεόφυτος)
14.Cadenza 01:22 (επίλογος) Bonus tracks
15.Ήσυχα Σαν … 04:05 (Άγγελος Σκορδίλης )
16.Shine on you crazy diamond 09:11(Εκτέλεση Άγγελος Σκορδίλης & group)
Μουσική: Άγγελος Σκορδίλης Στίχοι: Βικτώρια Τράπαλη
Ενορχήστρωση: Άγγελος Σκορδίλης Μάνος Νεόφυτος
Παραγωγή: Μάνος Νεόφυτος, Άγγελος Σκορδίλης
Τραγουδούν: Ελένη Βιτάλη, Γεωργία Γρηγοριάδου, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, Βασίλης Λέκκας, Σταύρος Λογαρίδης Γιάννης Λυμπέρης, Μάνος Νεόφυτος, Νατάσσα Πρωτοπαπαδάκη, Άγγελος Σκορδίλης

Η δουλειά αυτή ηχογραφήθηκε: Στο studio ” Pistachio” στην Αίγινα Στο studio ” Sierra” με ηχολήπτες τους Κοσμά Μπούλακα, Λάζαρο Καραγιάννη, Γιάννη Στεργίου. Στο studio “Underground” στην Αθήνα Remix: Studio “Underground” (Άγγελος Σκορδίλης) Mastering: “Athens Masteing” (Χρίστος Χατζηστάμου) Editing: Χρήστος Χαλικιάς – Αλέξανδρος Διάκος

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror