ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΝΑΡΓΚΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΗ 2000


0

Το 1931 ήταν έτος ενός εκπληκτικού γεγονότος για τους Ινδούς εραστές του κινηματογράφου. Προβλήθηκε η πρώτη ομιλούσα ινδική ταινία με τίτλο “Alam Ara” που περιλάμβανε περισσότερα από 15 τραγούδια. Από τότε καθιερώθηκαν στις ινδικές ταινίες οι μουσικές, οι χοροί και τα τραγούδια, εφ’ όσον διαπιστώ­θηκε ότι αποτελούσαν πόλο έλξης τόσο για το ινδικό κοινό, όσο και για τους απανταχού λάτρεις του ινδικού κινηματογράφου. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’40 οι περισσότεροι ηθοποιοί ερμήνευαν οι ίδιοι τα τραγούδια στις ταινίες τους. Ανάμεσα τους, διασημότερη υπήρξε Nour Jehan. Από το 1948 περίπου, καθιερώθηκε στον ινδικό κινηματογράφο ο θεσμός των play back τραγουδιστών. Τότε έλαμψε το άστρο της περίφημης Lata Mangeshkar που διέπρεψε επί δεκαετίες στο χώρο. Η εύθραυστη και αισθαντική φωνή της αποτελούσε επένδυση σε κάθε κινηματογραφική παραγωγή της Βομβάης.
Καλύτερο ινδικό μιούζικαλ της δεκαετίας του ’50 θεωρείται το”Barsaat”. Ταινία με τη μεγαλύτερη ανά τον κόσμο λαϊκή απήχηση υπήρξε ο “Awaara” (Ο αλήτης της Βομβάης) και σημαντικότερη ταινία όλων των εποχών του ινδικού κινηματογράφου είναι αναμφισβήτητα η μνημειώδης “Mother India” (Γη ποτισμένη με ιδρώτα).
Ο “Awaara”, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Ρατζ Καπούρ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τη διάσημη Ναργκίς, έκανε πρεμιέρα στην Ινδία το 1951. Ήταν μία φιλόδοξη παραγωγή για την οποία επιστρατεύτηκαν οι σημαντικότεροι σεναριογράφοι, συνθέτες και play­back τραγουδιστές.
Ο “Awaara” καθιέρωσε στον ινδικό κινηματογράφο το ζευγάρι Ρατζ Καπούρ – Ναργκίς που θεωρείται μέχρι τις ημέρες μας το πιο δημοφιλές. Μέσα από την ταινία αυτή γεννήθηκε και ο θυελλώδης έρωτας των δύο πρωταγωνιστών που έμεινε θρυλικός και στη διάρκεια του έπαιξαν μαζί σε 17 ταινίες.

Μανουήλ Τασούλας

Η μαγεία του ινδικού κινηματογράφου μέσα από τα τραγούδια που κατέκτησαν την Ελλάδα στις δεκαετίες του ’50 και ’60.
Συλλογή με αυθεντικές ηχογραφήσεις.

Τραγούδια από τις ταινίες:

MOTHER INDIA, 1957
AWAARA, 1951
SHRI 420, 1955
BABUL, 1950
MELA, 1948
LAAJWANTI, 1958


Like it? Share with your friends!

0
admin

musicmirror