July 27, 2024
Δισκογραφία 2017 – 2024

Θέλμα Καραγιάννη, Τσιγάρα χύμα (1960)

  • May 18, 2024
  • 1 min read
Θέλμα Καραγιάννη, Τσιγάρα χύμα (1960)

Θέλμα Καραγιάννη, Τσιγάρα χύμα (1960)
μουσική Σήφης Κοκολάκης | στίχοι Ράνια Θεοδωράτου

Download & Streaming Links https://orcd.co/tsigara_hyma

1960. ΤΣΙΓΆΡΑ ΧΥΜΑ
Η ιστορία με το λαχείο είναι αληθινή. Η Μάνα ήθελε να αγοράσει από ένα λαχειοπώλη ένα λαχείο “Συντακτών”, που κλήρωνε κάθε πρωτοχρονιά. “Πιάστο εσύ με το χεράκι σου” μου είπε, “γιατί εγώ είμαι γρουσούζα και βάλτο στο εικόνισμα να βοηθήσει η Παναγία να κερδίσουμε να παντρέψουμε τη Ζωή”. Η Ζωή ήταν η μεγαλύτερη αδερφή μου που είχε περάσει τα 25 και είχε ήδη αργήσει, αν δεν ήθελε να μείνει γεροντοκόρη. Η γαμπροί ζητούσαν προίκα όμως. Κι εμείς ζούσαμε σε ένα δωμάτιο, ολόκληρη οικογένεια, και αυτό νοικιασμένο. Κάθε βράδυ άναβε το καντήλι και με έβαζε να να κάνω προσευχή μπροστά στα εικονίσματα και το λαχείο. Αν κερδίζαμε τον πρώτο αριθμό θα παίρναμε μία πολυκατοικία να βολευτούνε όλα τα παιδιά (4 μεγαλύτερα αδέρφια) με δικό τους σπίτι, αν κερδίζαμε τον δεύτερο θα παίρναμε μόνο ένα διαμέρισμα για τη Ζωή. Έστω και τον τρίτο, 250.000 δραχμές. Θα αγοράζαμε ένα λεωφορείο.
Τίποτα η Παναγία όμως. Όταν ξύπνησα την Πρωτοχρονιά και μου είπαν ότι δεν κερδίσαμε τίποτα, έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου. Ήμουνα πέντε έξι χρονών και έκτοτε δεν ήθελα να ακούω για λαχεία! Η Ζωή δεν διορίστηκε πουθενά επειδή ο πατέρας αν και “συχωρεμένος”, ήταν αριστερός, κι έπιασε δουλειά ως πωλήτρια, στου “Στρατηγίου”. Ο Ηλίας βρήκε δουλειά σε βιβλιοδετείο. Ο Μπάμπης ήθελε να γίνει μηχανικός αεροσκαφών αλλά, λόγω πατέρα πάλι,
δεν τον πήραν και μπαρκάρισε σαν τρίτος μηχανικός στα καράβια. Ο μικρότερος, ο Αποστόλης έφυγε μετανάστης στη Γερμανία.

ΤΣΙΓΆΡΑ ΧΎΜΑ/1960
Ερμηνεία Θέλμα Καραγιάννη
Μουσική Σήφης Κοκολάκης | Στίχοι Ράνια Θεοδωράτου

Ένα λαχείο στο εικόνισμα δεμένο
Τα βερεσέδια είναι λάβα και φωτιά
Σε παίρνουν κλάματα και σφίγγεις τη γροθιά
Το μέλλον είναι κιόλας χρεωμένο

Τον ταχυδρόμο περιμένεις μ’ αγωνία
Με τα κορίτσια να κεντούν στη γειτονιά
Χρώματα και όνειρα με σταυροβελονιά
Κι είν’ ο χαφιές στημένος στη γωνία

Πρέφα ιππόδρομος γεμάτα καφενεία
Μαύρο ψωμί ψωμί και Γερμανία
Γύψος εθνάρχης εξορία
Τσιγάρα χύμα κι ζωή στη λοταρία
Φεύγει ξανά ο γιος με τα βαπόρια
Λεφτά και γράμματα βρεγμένα κι αλμυρά
Και εσύ να πλένεις τα καντήλια του άη Λιά
Να κάνει θαύμα όταν πιάνουν τα μποφόρια

Πρέφα ιππόδρομος γεμάτα καφενεία
Μαύρο ψωμί ψωμί και Γερμανία
Γύψος εθνάρχης εξορία
Τσιγάρα χύμα κι η ζωή στη λοταρία

Θελμα Καραγιάννη Είναι πτυχιούχος Φούγκας και Διπλωματούχος Πιάνου και πτυχιούχος Σύγχρονου Τραγουδιού . Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, κίνησης και αυτοσχεδιασμού. Ως τραγουδίστρια και ηθοποιός- δισκογραφικά, συμμετείχε σε πληθώρα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων καθώς και σε τηλεοπτικές εμφανήσεις έχει συνεργαστεί με τους : Κώστα Τουρνά, Αργυρώ Καπαρού, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Λίνο Κόκοτο, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Δημήτρη Κάσσαρη, Κώστα Μάντζιο, Δημήτρη Κοντογιάννη, Πασχάλη Τόνιο, Βασίλη Λέκα, Γιάννη Λεμπέση, Γιάννη Βασιλόπουλο, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Θεοδοσία Στίγκα, SoulDestiny (συγκρότημα hip-hop) , με τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, Νίκο Καλογερόπουλο, Δημήτρη Βερύκιο, Γεωργία Ζώη, Κίμωνα Ρηγόπουλο, Άγγελο Συσσοβίτη και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή στον κινηματογράφο. Έχει στο ενεργητικό της τέσσερεις ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές κι επίσης πολλά singles και πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές άλλων. Έχει διατελέσει μέλος πολλών συγκροτημάτων ποικίλων μουσικών κατευθύνσεων. Εργάστηκε εθελοντικά στην ΕΡΤopen, ως ραδιοφωνική παραγωγός της μουσικής εκπομπής”Στης Μουσικής τα Αρώματα” (2015-2021)

Ράνια Θεοδωράτου. Εκπαιδευτικός και στιχουργός, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο τμήμα σκηνοθεσίας κινηματογράφου της Σχολής Σταυράκου. Ασχολείται επισταμένα με τη στιχουργική. Έχει μαθητεύσει γι’ αυτό επί σειρά ετών δίπλα σε σπουδαίους δημιουργούς. Έχει εκδώσει βιβλία για εξάσκηση της Αγγλικής γλώσσας και συλλογή στιχοποιημάτων με τίτλο ‘Ο ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.
Τραγούδια της έχουν μελοποιήσει με χρονική σειρά οι: Ντιάνα Βαφέα, Κώστας Σπηλιόπουλος, Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Δημήτρης Παύλου, Στάμος Μαρίνος, Γιώργος Βαρσαμάκης, Κώστας Παρίσης, Αρετή Κοκκίνου, Γιώργος Πλατής, “Ξέφραγο Αμπέλι”, Λάκης Χαλκιόπουλος, Μιράν Τσαλικιάν, Τέττη Κασιώνη, Γιάννης Αργυρόπουλος, Σήφης Κοκκολάκης, Γιώργος Πολύζος, George Frisco, Θανάσης Ζαχαρόπουλος, και άλλοι.

Σήφης Κοκολάκης μουσικοσυνθέτης.
Σπούδασε πιάνο και σαξόφωνο στο Εθνικό ωδείο και ωδείο Αθηνών.
Υπήρξε αξιωματικός, στέλεχος και διευθυντής ορχήστρας στην στρατιωτική μουσική.
Συνεργάστηκε ως μουσικός και συνθετης με καταξιωμένους καλλιτέχνες ποιητές και τραγουδιστές όπως τον Στέλιο Βαμβακάρη, Βασίλη Λέκκα, Θέλμα Καραγιάννη, Σωτήρη Δογάνη, Ράνια Θεοδωράτου και πολλούς άλλους”

https://youtu.be/sO21GTcy7Fg

About Author

music mirror

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror