July 25, 2024
ΜΟΥΣΙΚΗ Ψηφιακές Κυκλοφορίες

Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη

  • November 6, 2023
  • 1 min read

«Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη»
με τον Γιάννη Μπελώνη και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

xarauti coverΜετά από προετοιμασία δύο χρόνων φτάνει στα χέρια μας ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη με συμφωνικό ήχο. Ο Γιάννης Μπελώνης, συνεργάτης επί μία δεκαετία του συνθέτη και της Ορχήστρας του, υπογράφει την εμπνευσμένη ενορχήστρωση.

Ο νέος δίσκος περιλαμβάνει ηχηρές συμμετοχές και ανέκδοτα τραγούδια που θα ακουστούν για πρώτη φορά από την Μπέττυ Χαρλαύτη, την μοναδική ερμηνεύτρια της γενιάς της που βρέθηκε σταθερά κοντά στον συνθέτη και την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» τα τελευταία χρόνια. Η νεαρή μεσόφωνος που καταγράφει ήδη στις εμφανίσεις της προσωπικές συναυλίες στην Ευρώπη και την Αμερική, αυτή τη φορά συμπράττει με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Την Μπέττυ Χαρλαύτη τιμούν με τη συμμετοχή τους ο Zülfü Livaneli και η Μαρία Φαραντούρη, εμβληματικοί συνοδοιπόροι του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και ο Γιώργος Περρής, ταλαντούχος ερμηνευτής με διεθνή καριέρα.  

Η ηχογράφηση και επεξεργασία του ηχητικού υλικού, πραγματοποιήθηκε στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Στάθης Σούλης. Το ανέκδοτο τραγούδι «Με το αίμα» («Θέλω να τραγουδήσω») κέρδισε ήδη τις καρδιές των ακροατών, όταν κυκλοφόρησε ως προάγγελος της σημαντικής αυτής δισκογραφικής δουλειάς, σε αποκλειστικότητα από την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Ο δίσκος πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ συναντά την Ιστορία της, σε μια ηχογράφηση ορόσημο, που συγκινεί με τους συμβολισμούς της και εγγυάται την αναλλοίωτη μεταλαμπάδευση των μηνυμάτων του έργου του συνθέτη στην νεότερη γενιά.

Κυκλοφορεί σε CD και σε ψηφιακή διανομή από τη δισκογραφική εταιρεία «Καθρέφτης ήχων αληθινών» www.musicmirror.gr

 _____________________________________ www.musicmirror.gr/ emai: info@musicmirror.gr  τηλ. 2103615827

«Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη»
με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Ενορχήστρωση – Διασκευή : Γιάννης Μπελώνης

 
1 Μη με προδώσεις (Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης, Κύκλος: Χαιρετισμοί) …3:18’
2 Θέλω να τραγουδήσω (Με το αίμα) (Ανέκδοτο τραγούδι, στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)   3:22’
3 Μαργαρίτα Μαγιοπούλα (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, ερμηνευμένο σε ελληνικά και τουρκικά – μετάφραση στα τουρκικά: Νίκη Σταυρίδη, Κύκλος: Μαγική πόλη )   …3:41’
4 Το γελαστό παιδί  
(Στίχοι: Brendan Behan – μετάφραση: Βασίλης Ρώτας, Κύκλος: Ένας Όμηρος)       …3:45’
5 Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης, Κύκλος: Τα Λυρικά) ..2:58’
6 Αntonio Torres Heredia I (Στίχοι: Federico Garcia Lorca, ελεύθερη απόδοση : Οδυσσέα Ελύτη-Κύκλος: Romancero Gitano)    …3:24’
7 Άσμα ασμάτων
(Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, ερμηνευμένο σε ελληνικά και εβραϊκά, Κύκλος:
Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν  – εβραϊκοί στίχοι: Elinoar Moav Veniadis)    …5:24’
8 Όμορφη πόλη – αποδίδεται στον δίσκο μισό ελληνικά μισό γαλλικά ( Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης, γαλλικοί στίχοι : Jacques Plantes- Κύκλος: Λιποτάκτες) …4:59’
9 Χαθήκανε τόσο νωρίς (Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης, Κύκλος: Τα Λυρικά  …2:30’
10 Θάλασσα πλατειά  (Aνέκδοτο τραγούδι, στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης.)
μουσικό θέμα του περιέχεται στην θρυλική σουίτα «Ζορμπάς».  …3:54’

Λίγα λόγια για τους συντελεστές (σύντομα βιογραφικά) :

Μπέττυ Χαρλαύτη
Σύγχρονη ερμηνεύτρια με κλασσική εκπαίδευση, διπλωματούχος μεσόφωνος, η Μπέττυ Χαρλαύτη τραγουδάει με ευρύ ρεπερτόριο σε αρκετές γλώσσες. Έχει εμφανιστεί σε προσωπικές συναυλίες σε Αμερική και Ευρώπη (Νέα Υόρκη, Ελβετία, Γερμανία, Κύπρο κ.α.) από όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Μεταξύ αυτών έχει δώσει συναυλία αφιερωμένη στα ενενηκοστά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Merkin Concert Hall του Μανχάταν, όπου προσκλήθηκε να ερμηνεύσει έργα του συνθέτη τον Μάιο του 2015. Η μοναδική ερμηνεύτρια της γενιάς της, που βρέθηκε σταθερά κοντά στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και την Ορχήστρα του, έχει συμπράξει με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί στα μεγάλα θέατρα της χώρας της (Ηρώδειο, ΜΜΑ κ.ά), στην Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, σε διάφορα Φεστιβάλ, έχει προσωπική δισκογραφία, cd single, συμμετοχές, ενώ έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Μαρία Φαραντούρη και άλλους σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες.  Γεννήθηκε στην Κόρινθο, έχει μικρασιατική καταγωγή και είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ολοκληρώνει το δεύτερο πτυχίο της στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αυτό τον καιρό κυκλοφορεί η νέα της δισκογραφική δουλειά σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία συμπράττει με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μπελώνη και συμμετέχουν τιμητικά ο Zülfü Livaneli,  η Μαρία Φαραντούρη και ο George Perris.

Γιάννης Μπελώνης
Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής της Βιβλιοθήκης, ενώ από το 2007 συμμετέχει ως πιανίστας στην  Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Ο Μπελώνης, έχοντας ως εφόδιο τον πολυετή εκτενή κύκλο σπουδών του σε μουσική και μουσικολογία, έχει την ιδιαιτερότητα να εμφανίζει πολυεπίπεδη και πολυσχιδή επαγγελματική καταξίωση σε διάφορους τομείς της μουσικής, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο (ως ενορχηστρωτής, πιανίστας, μουσικολόγος, συγγραφέας, μουσικοκριτικός, κ.ά.).
Ως ενορχηστρωτής και πιανίστας έχει συμμετάσχει σε πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, καθώς και με ξένους καλλιτέχνες, Συμφωνικές Ορχήστρες, μουσικά σύνολα και χορωδίες. 

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror