July 27, 2024
cd labels λαϊκά ΜΟΥΣΙΚΗ Νέες εκδόσεις ορχηστρικά

Δημήτρης Χιονάς Η τέχνη της πενιάς

  • November 6, 2023
  • 1 min read

Δημήτρης Χιονάς Η τέχνη της πενιάς
Ορχηστρικές συνθέσεις για μπουζούκι
Νέα κυκλοφορία Σεπτέμβριος 2017

Chionas-Tehni-Tis-Penias-coΜε ξεχωριστή χαρά παρουσιάζουμε μια δεύτερη συνεργασία με τον αγαπημένο φίλο και ξεχωριστό «μύθο» του μπουζουκιού Δημήτρη Χιονά. Αυτή τη φορά ορχηστρικές συνθέσεις για το αγαπημένο του όργανο. Ο Δημήτρης Χιονάς είχε την μεγάλη τύχη να είναι μέρος μιας ιστορικής εποχής για το τραγούδι, τις ηχογραφήσεις και την δισκογραφία, που ελπίζουμε ότι δεν έχει παρέλθει οριστικά, όσο υπάρχουν πρόσωπα σαν τον Χιονά που κρατάνε την φλόγα της δημιουργίας αναμμένη και την μεταφέρουν στις επόμενες γενιές με ουσιαστική αγάπη και πίστη
Μωυσής Ασέρ
Καλοκαίρι 2017

Καλοί του φίλοι, θέλησαν να γράψουν δυο λόγια για το CD

Ο Δημήτρης Χιονάς είναι ένας κορυφαίος παίκτης του μπουζουκιού και ένας σπουδαίος άνθρωπος με το χαμόγελο να ανθίζει πάντα στα χείλη του! Στις πενιές του ακούς τους χτύπους της καρδιάς του και στον ήχο τους καθρεφτίζεται η Ελλάδα με τους καημούς και τα όνειρα με τον αγώνα και τον ερώτα. Καθρεφτίζεται ο Έλληνας με τη μπέσα του και την αλήθεια του τη λεβεντιά και την υπερηφάνεια του.
Ο Δημήτρης Χιονάς κουβαλάει στο παίξιμο του άλλα και στη ζωή του το αγέρωχο των βουνών της Ηπείρου και τη γλυκά από τα παράλια της ιδιαίτερης Πατρίδας του! Ο Δημήτρης Χιονάς αγαπημένος των μεγάλων συνθετών και ερμηνευτών ζωγράφισε με τα χρώματα της τέχνης του μεγάλα τραγούδια που έγραψαν ιστορία όπως «Πάρε τα αχνάρια μου», «Ας παν στην ευχή τα παλιά» με τον Καζαντζίδη, «Που ναι τα χρόνια» του Κουγιουμτζή «Μάλιστα Κύριε» με τον Ζαμπέτα και άλλα πολλά. Συνεργαστήκαμε στη δισκογραφία μελοποίησε στίχους μου μαζί με κορυφαίους συναδέλφους του και μου χάρισε τέσσερα υπέροχα τραγούδια με τη Δούκισσα τον Γιάννη Ντουνιά  και τη Σοφία Εμφιετζή για το CD  μου  Λαϊκά Φεγγάρια! Φίλε Δημήτρη  σε ευχαριστούμε για ότι μας έχεις προσφέρει συνέχισε το ταξίδι σου ! Εμείς σε ακολουθούμε !!
Γιάννης Τζουανόπουλος

Το εξώφυλλο του CD είναι πολύ μικρό για να περιγράψεις ένα μουσικό σαν τον Χιονά. Θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να χωρέσει την μουσική του πορεία. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του άπειρες φορές και σε μαγαζιά και στο στούντιο. Ίσως ο πιο οργανωμένος επαγγελματίας απ’ όλους μας, γνώστης του οργάνου, εραστής του μπουζουκιού, πάντα ορεξάτος για δουλειά, ταλαντούχος μουσικός και συνθέτης και πάνω απ’ όλα άνθρωπος και οικογενειάρχης! Καλοτάξιδο Δημήτρη μου το καινούριο CD και σου εύχομαι να συνεχίσεις να γραφείς πάντα με την ίδια διάθεση!!!!!
Σάκης Τσιβγούλης

Ο ωραίος Δημήτρης Χιονάς Ο Δημήτρης Χιονάς ανήκει στη γενιά των μπουζουξήδων που γύρω στα τέλη  του ’60 πήρε τη σκυτάλη από τους μεγάλους του είδους. Σαν επαγγελματίας είχε έντονη συμμετοχή στη δισκογραφία και δυναμικό παρών στη νυχτερινή  διασκέδαση. Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες, ερμηνευτές, και μαζί με τον Χρήστο Ψαρρό αποτέλεσαν ένα από τα διακεκριμένα δίδυμα μπουζουκιών. Τα χνάρια τους έχουν αποτυπωθεί σε ατέλειωτες και κλασικές ηχογραφήσεις. Για δεκαετίες ο Δημήτρης Χιονάς ήταν το μπουζούκι της Δούκισσας, με την οποία πέρα από τα επαγγελματικά διατηρούσαν ζεστή φιλική σχέση. Μάλιστα, η Δούκισσα έχει ερμηνεύσει τραγούδια του αφού μοιραία ο Χιονάς, κάποια στιγμή πέρασε και στη σύνθεση. Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Χιονάς έγινε ακόμη πιο δημοφιλής χάρη στη σταθερή παρουσία του στη μουσική τηλεοπτική εκπομπή «Στην υγειά μας, βρε παιδιά» όταν αναμεταδίδονταν από το δίαυλο της ΝΕΤ. Γύρω στα τέλη του 1996 ένιωσε την ανάγκη να μετουσιώσει τις εμπειρίες και την αντίληψή του για το μπουζούκι σε ορχηστρικές εργασίες και  όχι μόνο.   Από τότε συνεχίζει να μας δίνει τακτικά χαρές, κατασταλάγματα πολλαπλών αποστάξεων της τέχνης και της προσωπικότητάς του, όμορφα δώρα για τους φίλους της μουσικής και του τραγουδιού.

Κώστας Μπαλαχούτης

   

Σε αυτή την έκδοση ο Δημήτρης Χιονάς, θέλησε να τιμήσει δύο αγαπημένους του μπουζουξήδες συμπεριλαμβάνοντας από ένα δικό τους κομμάτι. Πρώτα πολλά το καλό του φίλο, και δάσκαλό του, Γιάννη Κοντογιάννη, που δεν είναι πια στη ζωή, και που για τον Δημήτρη υπήρξε ο συνδετικός κρίκος με το παλιό λαϊκό και το αυθεντικό ρεμπέτικο, καθώς και τον αγαπημένο του φίλο και συνάδελφο Γιάννη Σινάνη που με χαρά δέχθηκε να ηχογραφήσει ένα δικό του σόλο τα Παλιά Μονοπάτια που ολοκληρώνει την κυκλοφορία

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror