July 25, 2024
Δισκογραφία 2011-2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Ψηφιακές Κυκλοφορίες

Γιώργος Τζώρτζης – Όξω απ’ την παράγκα

  • February 8, 2024
  • 1 min read
Γιώργος Τζώρτζης –  Όξω απ’ την παράγκα

Γιώργος Τζώρτζης – «Όξω απ’ την παράγκα»

Kυκλοφoρεί  από την ανεξάρτητη εταιρεία του Σωφρόνη Τιγκιρίδη «Πετεινός», μια πλούσια έκδοση με ένα cd και ένα dvd με νέα τραγούδια του Γιώργου Τζώρτζη, αλλά και διασκευές σε παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά, από την παράσταση «Καραγκιόζη όξω απ’ την παράγκα», που ανέβασε ο θίασος «Ξυπόλητο Τάγμα» σε σκηνοθεσία και αφήγηση του Κώστα Καζάκου, πάνω σε ένα κείμενο του Τάσου Κώνστα. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012 από τον θίασο «Ξυπόλητο Τάγμα» που συνέχισε την παράδοση του θεάτρου Σκιών με μπερντέ, σκηνικά, ηθοποιούς και 6μελή ορχήστρα επί σκηνής.

 

Download & Streaming Links https://orcd.co/oxo_ap_tin_paragka

 

 

Τα 18 τραγούδια του cd είναι:

1)Αρχαϊκό (Στίχοι & Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης, επιλογές κειμένων: Άθως Δανέλης) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης, αφηγείται ο Κώστας Καζάκος
2)Έξοδος Καραγκιόζη (Στίχοι & Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης, πρόζες ο Τάκης Βαμβακίδης
3)Χασαποσέρβικο παραδοσιακό οργανικό
4)Λέλλα (Στίχοι & Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης) Τραγουδούν ο Γιάννης Μποσταντζόγλου και ο θίασος.
5)Μπαρμπαγιαννακάκης (Παραδοσιακό) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης
6)Νέα ουτοπία (Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης, Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης
7)Ακόμα κι όταν (Στίχοι: Αγγελική Κοτσά, Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης
8)Ζουμ τρία, ζουμ τρία (Παραδοσιακό Ζακυνθινό) Τραγουδούν ο Κώστας Δουμουλιάκας και Χορωδία Ξ.Τ.
9)Πασσακλίδικο – Αυτοσχεδιασμός: Σωτήρης Μαργώνης
10)Οζάς (Παραδοσιακό) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης
11)Νικολάκης το τζιτζίκι (Στίχοι & Μουσική: Απόστολος Καλδάρας) Τραγουδά ο Κώστας Δουμουλιάκας, πρόζες ο Γιάννης Ζουμπαντής
12)Η λογική του μέλλοντος (Στίχοι & Μουσική: Χρήστος Κοτσώνης-Πόλυς Κερμανίδης) Τραγουδά ο Κώστας Δουμουλιάκας
13)Το γελεκάκι (Στίχοι: Ιωάννης Θεοδωρίδης, Μουσική: Σπύρος Ολλανδέζος-Σεγκιάχ) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης
14)Παπαλάμπραινα (Παραδοσιακό) Διασκευή και τραγούδι ο Γιώργος Τζώρτζης
15)Πώς το τρίβουν το πιπέρι (Παραδοσιακό) Διασκευή και τραγούδι ο Γιώργος Τζώρτζης και Χορωδία Ξ.Τ.
16)Αμάραντος (Παραδοσιακό) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης
17)Ξυπόλητο τάγμα (Στίχοι & Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης) Τραγουδούν ο Ηλίας Λογοθέτης, το Ξυπόλυτο Τάγμα και το Πολυφωνικό του Βαγγέλη Κώτσου.
18)Αρχαϊκό (Στίχοι & Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης, επιλογές κειμένων: Άθως Δανέλης) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιώργο Τζώρτζη και η παραγωγή από το «Ξυπόλητο τάγμα». Έπαιξαν οι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Κώστας Φιλιππίδης & Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο), Σωτήρης Μαργώνης & Δημήτρης Κατσούλης (βιολί), Παναγιώτης Μπουζέας & Κώστας Δουμουλιάκας (μπουζούκι), Μίλτος Χρυσανθίδης (κιθάρα), Αντώνης Τζίμας (κοντραμπάσο), Solis Barki, Νίκος Σουλιώτης, Βασίλης Διβόλης (κρουστά), Τάσος Μαυρίκης (τρομπέτα), Νίκος Καπηλίδης (τύμπανα) και ο Γιώργος Τζώρτζης (κασέλα, μπαγλαμά). Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Θανάση Γκίκα στο studio Mythos.

Στο dvd περιέχεται ολόκληρη η παράσταση, σε λήψη και μοντάζ του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Παπαθανασίου, ενώ την έκδοση συνοδεύει πολυσέλιδο ένθετο με στοιχεία, φωτογραφίες και τους στίχους των τραγουδιών. Στην παράσταση έπαιξαν οι Βασίλης Τσιπίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Γιάννης Ζουμπαντής, Τζένη Βαβαρούτα, Τάκης Βαμβακίδης, ενώ συμμετείχε φιλικά ο Ηλίας Λογοθέτης. Έπαιξε επίσης η «Διμοιρία Καραγκιοζοπαιχτών» αποτελούμενη από τους Άθω Δανέλλη, Τάσο Κώνστα και Τάσο Μπιλλίνη.

Επιλέγοντας κάποια σημεία από τα κείμενα των συντελεστών που υπάρχουν στο εσώφυλλο και το ένθετο, διαβάζουμε αρχικά τα λόγια του Κώστα Καζάκου που λέει πως:
Στους χαλεπούς καιρούς της σύγχυσης και της παρακμής, της δουλοφροσύνης και της Ευρωλαγνείας, όταν δεν καταλαβαίνει κανείς, «αν είναι ο μπούσουλας που γυρίζει ή το καράβι», ο καθένας ψάχνει μια κολώνα γερή, να κρατηθεί. Ένα μπουντέλι. Και τέτοιο μπουντέλι είναι η Παράδοση. Κι όχι ολόκληρη η παράδοση. Μόνο εκείνα τα στοιχεία της που παραμένουν ζωντανά και δείχνουνε δρόμο. Τα στοιχεία που έχουνε μέσα τους διάρκεια.

Έτσι και τώρα, στην εποχή των Χατζηαβάτηδων, που έχουν αναγάγει το προσκύνημα σε υψηλή πολιτική τέχνη, γραπώνεται κανείς από τον φτωχό Καραγκιόζη, τον αδέκαρο και τον χιλιομπαλωμένο, με τα πεινασμένα κολλητήρια του και την Αγλαΐα, που σηκώνει αγόγγυστα στην καμπούρα του όλα τα βάρη και τις δυστυχίες του σκλαβωμένου λαού … Απ’ αυτόν τον γνήσιο απόγονο του μεγάλου Διογένη του Σκύλου. Και τότε αισθάνεσαι να ξαναγεννιέται μέσα σου η Περηφάνια, η Αρετή και η Τόλμη για την ελευθερία.

Ο συγγραφέας Τάσος Κώνστας γράφει: Σε όνειρο είδα ότι οι φιγούρες μου πήραν σάρκα και οστά. Δραπέτευσαν απ’ το πανί και έγιναν ένα με τον κόσμο. Στήθηκε μεγάλο γλέντι! Χόρευαν, τραγουδούσαν, κλαίγανε, γελούσαν, κι έλεγαν, έλεγαν, έλεγαν… Όσα δεν είπαν τόσα χρόνια μέσα στο πανί, τα έλεγαν κοιτώντας, για πρώτη φορά, το κοινό στα μάτια. Και φώναζαν δυνατά αλήθειες. Γιατί πάντα αλήθειες έλεγαν! Κι όπως δραπέτευσαν αυτές απ’το πανί, δραπέτευσε και το κοινό μαζί τους σ’ αυτό το γλέντι ψυχής. Σαν να καρτερούσε χρόνια αυτό το αντάμωμα…

Νύχτες και μέρες έγραφα αυτό το όνειρο στο χαρτί, προσπαθώντας να μην ξεχάσω τίποτα. Και το μοιραζόμουν και με φίλους καρδιακούς. Κι ένα βράδυ, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το ζήσαμε κι αναρωτιόμασταν πως βλέπαμε το ίδιο όνειρο.

Και ο Γιώργος Τζώρτζης, που έγραψε τα καινούργια τραγούδια του έργου, σημειώνει μεταξύ άλλων: Η περιπέτεια του ηθογραφήματος τούτου προκύπτει από νηφάλια μέθη κάποιων «τρελών» συνοδοιπόρων στο όνειρο που έχουν… το θράσος να ονειρεύονται ακόμα για μια ανθρώπινη ζωή.

Όσο κι αν τα τελευταία χρόνια αναφερόμαστε στην κρίση της δισκογραφίας, έρχονται κάποιες εκδόσεις σαν κι αυτή, για να μας αποδείξουν πως η κρίση τελικά δεν υπάρχει στην παραγωγή της δισκογραφίας, αλλά στις πωλήσεις των δίσκων. Οι εκδόσεις αυτές βέβαια, έρχονται, κατά κόρον, από τις λεγόμενες μικρές ή από ανεξάρτητες εταιρείες, αφού οι μεγαλύτερες, εδώ και καιρό, έχουν στρέψει αλλού τα ενδιαφέροντά και την ποιότητα των πονημάτων τους. Τόσο το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος, όσο και η συσκευασία του cd, είναι πραγματικά κοσμήματα, που τιμούν τον αγοραστή, που στη δύσκολη αυτή εποχή, θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτεί αυτή την έκδοση. Νομίζω άλλωστε πως τόσο το όνομα του Γιώργου Τζώρτζη, όσο και των υπόλοιπων συντελεστών της μεγάλης παραγωγής, αποτελούν τα πιο δυνατά εχέγγυα για την ποιότητα του συνολικού αποτελέσματος… Και βεβαίως θα πρέπει να σταθούμε τόσο στην πρωτοτυπία του εγχειρήματος, καθώς και στην εποχή μέσα στην οποία επιχειρούνται τέτοιες μεγαλόπνοες κινήσεις και παραγωγές…

Αρχαϊκό (Στίχοι & Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης, επιλογές κειμένων: Άθως Δανέλης) Τραγουδά ο Γιώργος Τζώρτζης, αφηγείται ο Κώστας Καζάκος

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror