Δισκογραφία 1996-2000

Ο Γυρισμός της Μαντουμπάλα (2000)

Kath-MANDOUf2Κάποτε η Ινδία κατέκτησε τους Έλληνες. Αυτή η κατάκτηση ήταν φαντασμαγορική, γεμάτη χρώματα, μουσικές και τραγούδια. Συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του '50 με μία ταινία. Είχε τίτλο "Μαγκάλα, το ρόδον των Ινδιών" (Aan). Η παγκόσμια επιτυχία αυτής της ταινίας αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσει μία ευρεία εισαγωγή ταινιών από την Ινδία στην Ελλάδα. Μία ανταλλαγή που κράτησε κάπου 15 χρόνια, με τη μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ετών 1958-1962. Εκατό και πλέον ταινίες προβλήθηκαν στην Ελλάδα, όχι πάντα οι καλύτερες, με θέματα κοινωνικά, ερω­τικά, ιστορικά ή μυθολογικά. Χαρακτηρίζονταν από έντονο μελοδραματισμό και εκείνο που τις έκανε ιδιαίτερα αρεστές ήταν τα άφθονα τραγούδια που περιείχαν. Τα τραγούδια στις ινδικές ταινίες δεν ερμηνευόταν από τους ίδιους τους ηθοποιούς όπως πιστευόταν, αλλά από διάσημους playback τραγουδιστές. Κορυφαίες ανάμεσα στις γυναίκες τραγουδίστριες υπήρξαν η Lata και η Shamshad Διασημότεροι μεταξύ των ανδρών ήταν ο και ο Mukesh. Οι συνθέτες που μονοπώλησαν τη μουσική επένδυση των ινδικών ταινιών ήταν ο Naushad και οι Shankar - Jaikishan.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Γυρισμός της Μαντουμπάλα (2000)

Το Τραγούδι της Ναργκίς (2000)

NARGIS2Το 1931 ήταν έτος ενός εκπληκτικού γεγονότος για τους Ινδούς εραστές του κινηματογράφου. Προβλήθηκε η πρώτη ομιλούσα ινδική ταινία με τίτλο "Alam Ara" που περιλάμβανε περισσότερα από 15 τραγούδια. Από τότε καθιερώθηκαν στις ινδικές ταινίες οι μουσικές, οι χοροί και τα τραγούδια, εφ' όσον διαπιστώ­θηκε ότι αποτελούσαν πόλο έλξης τόσο για το ινδικό κοινό, όσο και για τους απανταχού λάτρεις του ινδικού κινηματογράφου. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '40 οι περισσότεροι ηθοποιοί ερμήνευαν οι ίδιοι τα τραγούδια στις ταινίες τους. Ανάμεσα τους, διασημότερη υπήρξε Nour Jehan. Από το 1948 περίπου, καθιερώθηκε στον ινδικό κινηματογράφο ο θεσμός των play back τραγουδιστών. Τότε έλαμψε το άστρο της περίφημης Lata Mangeshkar που διέπρεψε επί δεκαετίες στο χώρο. Η εύθραυστη και αισθαντική φωνή της αποτελούσε επένδυση σε κάθε κινηματογραφική παραγωγή της Βομβάης.

Διαβάστε περισσότερα: Το Τραγούδι της Ναργκίς (2000)

Δημοτικοί Χοροί & Τραγούδια (Greek folk songs and dances) - Συλλογή ( 2000)

ParadosiakaΠαραδοσιακά δημοτικά τραγούδια με το κλαρίνο του Τάσου Χαλκιά, του Παναγιώτη Χαλιγιάννη κ.ά. Περιέχει τα τραγούδια: Ο ήλιος. Καραγκούνα, Μιά Βοσκοπούλα, Αράχωβα, Μεσογείτισσα, Μαντήλι Καλαματιανό, Να' σαν τα νιάτα δυό φορές. Παπαλάμπραινα. Σου το 'πα μια Αννούλα, Τι έχεις Ρίνα κι' αρρωσταίνεις, Τ' Ανδρούτσου η μάνα χαίρεται, Ταξίμ ραστ, Ποιος ελατός, Στη κεντημένη σου ποδιά, Σε ωραίο περιβόλι, Χειμαριώτικος, Μωρή κακιά γειτόνισσα. Όλοι χορεύουν την Ιτιά.

Διαβάστε περισσότερα: Δημοτικοί Χοροί & Τραγούδια (Greek folk songs and dances) - Συλλογή ( 2000)