November 25, 2024
cd labels Δισκογραφία 1996 - 2000 λαϊκά ΜΟΥΣΙΚΗ Ψηφιακές Κυκλοφορίες

CONCERTO FOR BOUZOUKEE ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 1997

  • February 8, 2024
  • 1 min read
CONCERTO FOR BOUZOUKEE ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 1997


Η ορχήστρα του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Ανέστου Αθανασίου σε ηχογραφήσεις που έκανε το 1960 στην Αμερική. Μαζί του η Αννα Χρυσάφη, η Καίτη Πετράκη, η Καίτη Γιούλη ο Στέλιος Σουγιουλτζής και η ορχήστρα της ALECTOR.

ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ή ΓΥΦΤΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1911, τσιγγάνικης καταγωγής, και το ψευδώνυμο γύφτος που του κόλλησαν οι συνάδελφοι του και ” επισημοποιήθηκε ” στην Αμερική τον ακολούθησε ως το ’67 που επέστρεψε στην Ελλάδα.

Πρώτη φορά επισκέφτηκε τις ΗΠΑ το 1957, έχοντας αφήσει σε δίσκους τον ήχο του μπουζουκιού του, σε πολλά τραγούδια της εποχής, και κάποια δικά του, με τον Στ. Καζαντζίδη, την Κ. Γκρέυ, τον Π. Γαβαλά, τον Ευάγγ. Σοκορέλη, τη Γιώτα Λύδια την Ελένη Κώτσογλου, τον Κ. Πολίτη κ.α.

Τίτλοι τραγουδιών του: Ο Βασανισμένος, Ασε με στα Βάσανά μου, Τη Λαδιά σου δεν ξεχνώ, Φωνάξτε τη μανούλα μου, θα ζήσω όπως θέλω εγώ, Όλα κούκλα μου για σένα, Ο Εφιάλτης κ.α.

Στην Αμερική τον πρώτο καιρό συνεργάστηκε με τον Νίκο Γούναρη, τον Τζίμ Αποστόλου και τον Λευτ. Τσαγκάρη που μαζί δημιούργησαν ένα επιτυχημένο λαϊκό συγκρότημα. Έγραψε σε δίσκους αρκετά οργανικά και έπαιξε σε πολλές ηχογραφήσεις. Κάποιες σπάνιες στιγμές εκτός από μουσικός εμφανίστηκε και σαν τραγουδιστής. Επέστρεψε το 1959 και εμφανίστηκε μαζί με τον Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα. Τον Μάρτιο του ’59 στο στούντιο της Columbia στη Ριζούπολη ο Στ. Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα, ο μαέστρος και κιθαριστής Στ. Χρυσίνης, ο μπασίστας Σπύρος Αναγνώστου, ο ακορντεονίστας Γιώργος Κουλαξίζης και οι σολίστες του μπουζουκιού Στέλιος Μακρυδάκης και Ανέστος Αθανασίου ηχογράφησαν την “Μαντουμπάλα” και το “Δυό πόρτες έχει η ζωή” (το best seller 45άρι της ελληνικής δισκογραφίας).

Το χειμώνα της ίδιας χρονιάς στην Ν. Υόρκη δημιούργησε ένα λαϊκό συγκρότημα με φωνές από την Ελληνική Odeon. Ένας εντυπωσιακός τίτλος το Concerto for Bouzouki, παρουσίασε στους ομογενείς και ξένους ενδιαφερόμενους τις μεγάλες λαϊκές επιτυχίες της χρονιάς από την Ελλάδα που τις τραγουδούσαν η Άννα Χρυσαφή, η Καίτη Πετράκη, η Καίτη Γιούλη και ο Στέλιος Σουγιουλτζής. Από αυτή την περίοδο των εμφανίσεων και των ηχογραφήσεων στην Αμερική, το ’59, είναι οι ηχογραφήσεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το CD.

Το 1960 συνεργάστηκε για τελευταία φορά με τον Τζίμ Αποστόλου ηχογραφώντας τραγούδια όπως: Η γυναίκα που μ’ αρέσει, Ομορφοκόριτσο, Σ’ αγάπησα στ’ αλήθεια, Χρόνια τώρα μακριά σου λιώνω κ.α.

Το ’61 επέστρεψε στην Ελλάδα και εμφανίστηκε στο Ροσινιόλ με την Κ. Γκρέυ και τον εξάδελφό του, Μαν. Αγγελόπουλο, ενώ έπαιξε σε πολλές ηχογραφήσεις με τον Χάρη Λεμονόπουλο, ηχογράφησε δικές του συνθέσεις με την Κ. Γκρέυ (Είναι κάτι μα τι να ‘ναι, Σ’ αυτό το πεζοδρόμιο, Τα κτυπήματα) και τον Στράτο Διονυσίου (Κορδελάκια και καψόνια) και έπαιξε με τον Β, Τσιτσάνη για τελευταία φορά στους δίσκους στο τραγούδι “Μη χειρότερα” με τον Στράτο Διονυσίου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ανέστος υπήρξε για 10 χρόνια μόνιμος συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσάνη σε κέντρα και δίσκους και συμμετείχε στην μουσική της ταινίας “Στέλλα” του Μ. Κακογιάννη που ο Μάνος Χατζιδάκις ηχογράφησε με την συνεργασία του Β. Τσιτσάνη. Το 1961 – 62 στην Αμερική ηχογράφησε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Αρχιπέλαγος και την Πολιτεία με την Ελένη Μπαρτέρη και την ορχήστρα του Jack Hansen.

To 1963 στα στούντιο της M.G.M. στο Hollywood αποτυπώθηκε το παίξιμο του σε περίφημες ηχογραφήσεις με Ελληνοαμερικανούς και ξένους μουσικούς όπως και το ’65 στο Greenwich Village της Ν. Υόρκης, το 1966 συνόδεψε το Trio Kriss και την Λάουρα. Τα ηχογραφήματα της Αμερικής κλείνουν τον κύκλο τους το 1967 με τον Γ. Κόρο και τον Β. Σαλέα σε μια ιδιαίτερης αξίας σύμπραξη. Επίστρεψε στην Ελλάδα και κυκλοφόρησαν συνθέσεις του με το Trio Kriss, με τον Πάνο Γαβαλά, με την Πόλυ Πάνου. Τέλος συνεργάστηκε με την ΕΙ Greco του συναδέλφου του Παν. Σκουρτέλη, ως μουσικός και συνθέτης για να αφήσει πια την δεκαετία του ’70 τα τελευταία δείγματα μιας ξεχωριστής λαϊκής τέχνης. Ο Ανέστος Αθανασίου πέθανε στον Πειραιά το 1984.

1. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΑ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ  Στέλιου Καζαντζίδη 02:58
2. ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ – ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΝΑΣΙΟΥ  Στέλιου Καζαντζίδη – Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου 03:37
3. ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ ΚΑΙΤΗ ΓΙΟΥΛΗ – ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  Νίκος Μειμάρης – Χαράλαμπος Βασιλειάδης 03:43
4. ΑΠΟΤΟΜΑ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ  Μανώλη Χιώτη 02:59
5. ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙΤΗ ΓΙΟΥΛΗ  Στέλιου Χρυσίνη – Κώστα Ζήτη 02:24
6. ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ  Παραδοσιακό 02:23
7. ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ  Τάκη Μωράκη – Γιώργου Γιαννακόπουλου 02:04
8. CONCERTO FOR BOUZOUKEE ANEΝΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  Ανέστου Αθανασίου 04:33
9. ΓΙΑΤΙ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙΤΗ ΠΕΤΡΑΚΗ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗΣ  Απόστολου Καλδάρα 04:20
10. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ  Τόλη Εσδρά – Χρήστου Κολοκοτρώνη 02:42
11. ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΚΟΡΜΙ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗΣ  Απόστολου Καλδάρα 04:43
12. ΟΓΛΑΝ ΟΓΛΑΝ ΚΑΙΤΗ ΓΙΟΥΛΗ  Παραδοσιακό 03:19
13. ΑΧ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ  Αννα Χρυσάφη – Τόλη Εσδρά 03:15
14. ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΓΙΕ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΤΗ ΠΕΤΡΑΚΗ  Στέλιου Καζαντζίδη 03:29
15. ΑΝ Μ’ ΑΓΑΠΟΥΣΕΣ ΟΣΟ Σ΄ΑΓΑΠΩ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ – ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Γιώργου Μητσάκη 03:22
16. ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΜΑΣ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ – ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Γιώργου Μητσάκη 02:53
17. ΔΥΟ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΕΡΕΣ ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ – ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  Tόλης Εσδράς 03:28
18. ΒΟUZOUKEE FANTASY ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  Ανέστου Αθανασίου 03:54
Μπουζούκι: Ανέστος Αθανασίου, Κλαρίνο: Τάσος Χαλκιάς, Βιολί: Νίκος Ορφανίδης, Κιθάρα: Στέλιος Σουγιουλτζής και η ορχήστρα της ALECTOR
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Παραγωγή ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΣ – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Aρχειακό υλικό ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ – ΜΩΥΣΗΣ ΑΣΕΡ
Ψηφιακή ηχητική επεξεργασία ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΟΥ / Athens Mastering Studio
Σχεδίαση εξωφύλλου Β. ΛΙΝΟΥ
About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror