May 8, 2024
δημοτικά - παραδοσιακά Δισκογραφία 2001-2005 ΜΟΥΣΙΚΗ

“ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙ ΝΑ ‘ΜΟΥΝΑ” ΜΙΧ.ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ 2004

  • February 8, 2024
  • 1 min read
“ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙ ΝΑ ‘ΜΟΥΝΑ” ΜΙΧ.ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ 2004

Με ένα πραγματικά λυρικό εξώφυλλο κυκλοφόρησε ο ψηφιακός δίσκος του Μανώλη Μιχ. Διακομανώλη με παραδοσιακή καρπάθικη και κασιώτικη μουσική παιγμένη με τσαμπούνα, λύρα και λαούτο. Πρόκειται για μια δουλειά με ύφος άκρως παραδοσιακό.

Παραδοσιακοί Σκοποί Καρπάθου & Κάσου. Ζωντανές ηχογραφήσεις. Το λυροτσάμπουνο επιβίωσε στην Κάρπαθο έπειτα από ιστορία αιώνων. Σήμερα, συγκλονίζει κάθε ακροατή. Τα τραγούδια της Καρπάθου και της Κάσου, στη μορφή που συντηρούνται σήμερα, αποτελούν το πιο αυθεντικό ελληνικό μουσικό δείγμα στη χώρα μας. Ο Καρπάθιος ζητά η πανάρχαια φωνή της πιαυλέας της τσαμπούνας και η τραχειά, μα πλούσια και γλυκιά φωνή, των εντέρινων χορδών της λύρας να αποτελούν το άλφα και το ωμέγα στις κοινωνικές του εκδηλώσεις. Αυτά τα δυο μουσικά όργανα, η τσαμπούνα δηλαδή και η λύρα συνθέτουν τη μουσική κληρονομιά της Καρπάθου και Κάσου. (Μανώλης Διακομανώλης, από το οπισθόφυλλο του δίσκου)

Επαιξαν οι μουσικοί: Μανώλης Μιχ. Διακομανώλης: λύρα και τραγούδι. Αντώνης Γ. Ζωγραφίδης: τσαμπούνα. Γιάννης Γ. Πρεάρης και Διογένης Β. Κρητσιώτης: λαούτο. Συνοδεύεται από ένθετο φυλλάδιο με τους στίχους των τραγουδιών.

About Author

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

musicmirror