Greek English French German Hebrew Portuguese Russian

Άρθρα

Πηγή Λυκούδη

Μαρ 07 2014

pigi  lykoudi prt2«Στη μουσική υπάρχει η δύναμη που κρατά τη μνήμη της ύπαρξής μας ζωντανή. Αυτή η πίστη μου γέννησε την ανάγκη να υπηρετήσω τη μουσική μέσα από το δρόμο της σύνθεσης. Έτσι οδηγήθηκα στην πληρότητα που δίνει η δημιουργία, πληρότητα που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει». Αυτά υπογραμμίζει σήμερα η συνθέτρια, μετά από μία διαδρομή γεμάτη αγάπη για την μουσική, προσπαθώντας καθημερινά να μεταδώσει την ουσία της και τα όσα αυτή μπορεί να μας προσφέρει.

Με απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα, σχεδόν πάντα αναφέρεται στην σκληρή δουλειά και στον αριθμό των επαναλήψεων που απαιτούσε o Herbert Von Karajan (Χέρμπερτ φον Κάραγιαν) από τα μέλη της φιλαρμονικής του Βερολίνου για κάθε παράσταση στο «τσίρκο»του. Με αυτή της η πεποίθηση εξασφάλισε πολύ καλές διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράpigi__lykoudi_prt2.jpgλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωση της στο εξωτερικό, την περίοδο 1999 – 2000 για παράδειγμα, παρακολούθησε MASTERCLASS πιάνου και σύνθεσης στο Salzburg ( Σαλτσμπουργκ) της Αυστρίας, έχει ξεκινήσει από το 1991 τη συνθετική της δουλειά. Το 1991 παρουσιάζει στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών το έργο της «Το μυστήριο της Ανακάλυψης» ύστερα από την συμμετοχή του σε διαγωνισμό και βράβευση. Τον ίδιο χρόνο μετά από ανάθεση της Χ.Ε.Ν. Κηφισίας γράφει το έργο «Η αρχόντισσα της Κηφισιάς» στην μνήμη της Πηνελόπης Δέλτα και το παρουσιάζει στον Δήμο Κηφισιάς.

Το 1992 το Ελληνικό προξενείο στο Gothenburg (Γκέτεμποργκ), στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας μετά τη Στοκχόλμη, της αναθέτει και παρουσιάζει το έργο της «Νόστος» στο απόδημο Ελληνισμό της περιοχής. Την περίοδο 1993 -1994 γράφει τρεις Σονάτες για πιάνο και φλάουτο, ερμηνεύει στο πιάνο, στην φιλολογική αίθουσα Παρνασσός, το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γ. Πλάτωνος « Μικρή Ταραντέλα», έργο το οποίο ο συνθέτης της αφιερώνει σε αναγνώριση του ταλέντου της. και ο Δήμος Αμαρουσίου ( 1994) της απονέμει βραβείο για την συμμετοχή της με έργα της στην 4η γιορτή τέχνης μουσικής.

Το 1995 γράφει την συμφωνία «Μαΐστρος» και το έργο «Νηρηίδες» για κουαρτέτο εγχόρδων, ενώ το 1996 παρακολουθεί σεμινάρια μουσικής για το θέατρο με τον Δ. Τσαλαχούρη όπου και γράφει μουσική για το έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη.
Το 1997 παρουσιάζει και στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε το έργο της «Ακταιωρός». Παρουσιάζει επίσης δύο από τα περισσότερο αγαπημένα της έργα το «Πρελούδιο στην αγάπη» σε ποίηση της Ελένης Μαχαίρα και τον πρώτο κύκλο τραγουδιών όπου υπογράφει στίχο και μουσική με γενικό τίτλο «Άγγελοι οι φίλοι μου», στο θέατρο Ρεματιάς, του δήμου Χαλανδρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κηφισιάς και στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών.
Το 1998 παρουσιάζεται στην Ρώμη από την Ιταλική καμεράτα «Juliano» το έργο της για πιάνο και ορχήστρα «Μίνιμαλ και θάλασσα» όπου και βραβεύεται.

Την περίοδο 2002 – 2003 γράφει το Λαϊκό Ορατόριο : «Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Το έργο για Συμφωνική Ορχήστρα, μία γυναικεία φωνή, μία ανδρική φωνή, απαγγελία ανδρικής και γυναικείας φωνής και μικτή χορωδία περιλαμβάνει 9 ορχηστικά μέρη, 14 τραγούδια και 4 recitativο.

«Συνειρμικά, αναφέρει σε μία συνέντευξή της η Πηγή Λυκούδη, η θεά Αθηνά είναι συνδεδεμένη και τη σοφία και το μέτρο. Με το μέτρο και την φιλοσοφία είναι συνδεδεμένη και η μουσική. Με ενδιέφερε να δω την οπτική γωνία του ποιητή στον ύμνο του για τους παράγοντες αυτούς. Στίχο με το στίχο διαπιστώνουμε εύκολα την έννοια των μύθων γύρο από την Αθηνά μέσα στους οποίους αποκορυφώνονται τα ιδεώδη της σοφίας και της αρετής που διαμόρφωσαν το Ελληνικό Πνεύμα». Την ίδια περίοδο γράφει την Σουίτα «Ο Χορός της Αθηνάς» που αποτελείται από εννέα Ελληνικούς χορούς.

Από το 2004 μέχρι σήμερα παρουσίασε το έργο της σε μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, μελοποίησε ανέκδοτα ποιήματα του Λ. Παπαδόπουλου με γενικό Τίτλο «Όταν ανάβει το Φεγγάρι». Άλλη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο «Μου χρωστάς μία αγάπη ουρανέ» σε στίχους Γιάννη Π. Ιωαννίδη.

Έχει συνεργαστεί με τον Μανώλη Μητσιά, τον Αλέξανδρο Χατζή, τον Πέτρο Γαϊτάνο, την Αγνή την Καίτη Κουλιά, την Πένυ Ξενάκη τον Βασίλη Τριανταφυλλίδη και τον Ηρακλή Ζάκκα, τον Νίκο Καρακαλπάκη και την Αμέρισσα.
Τον Ιούνιο του 2006 ολοκλήρωσε τον κύκλο των θεωρητικών μαθημάτων με την απόκτηση διπλώματος σύνθεσης με άριστα παμψηφεί.

создать сайт